Несебър събира производители на мед на световен форум

Традиционно през тези няколко дни Несебър ще се превърне в столица на меда, като посетителите ще имат възможност да си купят чист пчелен продукт по свой вкус от самите производители. Около 32 пчелари ще предлагат различни видове мед и изключително ценните за здравето пчелни продукти-цветен прашец, пчелно млечице и прополис. Гостите и жителите на града ще могат да опитат екологично чист и здравословен мед и да научат как да го разпознават.

 

Организатори на събитието са Общински съюз по пчеларство и община Несебър.

Паралелно със сладкия форум ще се проведе и първата по рода си Световна конференция по биологично пчеларство, която ще събере около 150 учени, пчелари и специалисти от над 30 страни от четири континента. Идеята на конференцията е да се обединят, уеднаквят критериите, стандартите и изискванията, за производството на един чист биологичен пчелен продукт.

Сред основните принципи на биопчеларството са: пчеларстване в райони с диворастяща медоносна растителност, далеч от интензивното селско стопанство; забрана на използването на синтетични лекарствени средства за профилактика и лечение на пчелните семейства; пълна подмяна на восъчните основи с нови такива, необременени с остатъци от химически препарати; забрана за подхранване на пчелите с изкуствени подсладители (захар, глюкозо-фруктозен сироп и др.).

Интересът към биологичните пчелни продукти нараства и заради тяхното приложение в науката за лечение с пчелни продукти – алитерапия. Използването на качествените биопродукти води до по-висок ефект при лечението и категорично до липса на всякакви странични ефекти.

За осъществяване на конференцията по биологично пчеларство в Несебър подкрепа оказва и световната пчеларска организация "Апимондия", чийто  президент Жил Ратиа лично ще уважи събитието. Организатор на международната проява е Сдружението за биологично пчеларство (СБП).