DSC_9293-1

DSC_9293-1

Ник и Джо от Уинчестър избраха Средец за своя дом от 8 години живеят у нас. Година по-рано Ник пристигнал на почивка при приятели англичани. Толкова харесал България и по-специално региона, че се върнал заедно със съпругата си. Първоначално двамата избрали да живеят в село Факия. Едва от година се преместили в Средец. В Бургас се родили и двете им деца - Оливър на четери години и половина и Рози - на година и половина.DSC_9301DSC_9300

"Много е хубаво тук. Доста по-различно е от Англия. Мястото е чудесно за отглеждане на деца", разказва Ник. Семейството говори български език. "Научихме го от съседите във Факия, от разговори в кръчмата", обяснява Ник. Най-добре с българия се справя малкия Оливър, който ходи на детска градина. Малчуганът безпроблемнно сменя езиците ту английски - ту български. Когато го питам, какво най-много му харесва в България Оливър без да се замисли отговаря - "Градинката". Детето има приятелчета и англичани, и българи.
В дома на семейство Гитингс се говори на английски. Когато обаче са навън, задължително говорят на български. "Държим, когато не сме вкъщи да общуваме на български. Така показваме отношение към българите и се разбираме с хората. За нас това е много важно", споделя Ник.DSC_9367
По-голямата част от англичаните, които живеят постоянно в Средец обаче не знаят български. Често те прибягват до услугите на Ник, за да уредят някой важен проблем - плащане на такси, посещение в банка и т.н. Англичанитът се занимава с продажба на недвижими имоти. Клиенти са му основно негови сънародници и руснаци. В момента в община Средец най-многобройна е английската общност. Около 200 са постоянно живеещите англичани тук, а през летните месеци броят им нараства до 600 души. Имоти в Средец имат и французи, холандци. Все повече става и броят на руснаците.
Англичаните, които живеет в общината се събират често. "Ходим си на гости по съседски. Поняго се предупреждвамеу друг път отиваме направо без покана. В Англия не можеш да гостуваш на някого, ако не си поканен предварително", разказва Ник. Той и съпругата му Джо обаче вече са започнали да усвоят и български навици. Семейството ще посрещне Рождество Христово с пълен до горе фризер с месо. Преди да дойдат на традиционната вече Среща на нациите, те се върнаха от съседно село, където са били на Коледа. "Заколихме три прасета", обяснява Ник. Според английската традиции, прасето ще бъде разфасовано на бут, ребра, рибици и всичко това ще бъде замразено във фризера. Така семейството ще е готово с месо за зимата.