Никола Инджов мечтае да се прероди отново в Бургас

Те ще продължат през целия октомври.

 

Повече от час писателят юбиляр приемаше очаквани и неочаквани поздравителни адреси и пожелания за своя празник. Кметът на Бургас Димитър Николов му пожела "щедра муза, житейско и творческо вдъхновение" в поздравителния адрес връчен от зам.-кмета Атанаска Николова със статуетката на закрилника на Бургас свети Николай Чудотворец. Поздравителни телеграми бяха изпратили и президентът Георги Първанов, председателят на БСП Сергей Станишев, от Съюза на българските писатели, където Инджов е главен секретар.

"Много съм развълнуван и ми е трудно да говоря. Не съм свикнал с толкова букети, нито с толкова поздравителни адреси. Не съм от поетите на кралете, нищо че ме поздравяват президенти. Благодаря за тези поздравления. Но аз имам други критерии за литературата", призна Никола Инджов.

Писателят е пряк потомък на прокудените от Беломорска Тракия българи. Едва на 18 години той изпраща първите си стихове за публикуване. И самата Елисавета Багряна е тази, която ги чете и пуска за печат. Роденият в Бургас автор през годините се утвърждава като поет и писател, преводач. Инджов е бил и дипломат в Латинска Америка, играл е шах с Че Гевара и първият, който е разговарял със Симеон Сакскобургготски през 1978 година.

По случай годишнината творчеството му е събрано и издадено в четири тома - поезия, проза, белетристика и преводни творби.

На финала на вечерта рожденикът прочете пет свои стихотворения, подбрани тематично - "Градска хроника", "Есента", "Вечерна Солунска мелодия", "Майстор Манол" и "Разговарям с жерави".