Николай Димитров: Работим, въпреки кризата

Тези приоритети следват линията на приемственост в развитието на община Нсебър, а чрез Общинския съвет имат своята проекция и в стратегията за развитие на общината до 2013-та. Заедно с екипа, който сформирах, се стремим да прилагаме мениджърски подход при решаването на общинските проблеми. След задължителния  анализ на състоянието на общинските дейности през първата година от мандата ни, през втората започна по-настъпателното изпълнение на обявените приоритети. Изпълнение за което получихме подкрепата и на мнозинството в местния парламент. Конкретиката на промяната през втората година, която има  видна значимост е в две направления. Това е паркинговата дейност, чието съдържание и  визия коренно се промениха  в унисон с най-съвременните изисквания за една туристическа дестинация  като нашата. И кардиналното решаване на проблемите  по един друг приоритет със стратегическо значение -  за реконструкцията и модернизацията на детските градини и увеличаването на  капацитета им за прием на деца.

 

- Този Ваш стремеж за реконструкция, модернизация и разширение на детските градини обаче предизвиква нападки от група общински съветници, които изнасят данни за нереално високи цени при осъществяване на строителството на детските заведения.

- Тези данни имат сензационен и откровено казано спекулативен характер. Спекулира се  с цената на строителните работи за квадратурата на ОДЗ "Яна Лъскова". Първоначално проектът за новата част бе 1500 кв.м., но впоследствие, по искане на директорката на градината, се стигна до преустройването, ремонтирането и обновяването на съществуващата сграда, с което квадратурата нарасна с още 3000 кв.м.Така че цената на извършените строително-монтажни работи не е за 1 500 квадрата, а за 4 500. Още в самото начало съм сезирал компетентните органи. Те се произнесоха в предвидения срок, доказвайки законосъобразността и икономическата целесъобразност на предприетите от общинската администрация строителни дейности по този случай.

- Очаквате преизпълнение на бюджета за настоящата година. При това състояние, ще се промени ли размера на местните данъци и такси през 2010-та?

- Общоизвестно е, че общината изпълнява задачите си благодарение на приходите от данъци и такси. В същото време трябва да се отчита, че живеем в условия на глобална финансова и икономическа криза, която се усеща от всеки човек. Като кмет ще настоявам ставките за данъците и таксите за 2010-та да не се увеличават. Нещо повече, след допълнително прецизиране на показателите по бюджета, ще предложа и намаляване на някои данъци и такси. По този въпрос обаче крайната дума ще имат общинските съветници.

- Кои направления ще бъдат приоритетни за кандидатстване за финансиране по европейски програми през предстоящата 2010?

- Стремежът ни е да осигурим средства за съставните селища на общината. За Тънково и Гюльовца ще кандидатстваме за средства за реализацията на проекти за реконструкция на водопровод и канализация по оперативната програма за развитие на селските райони, по друга мярка "За обновяване и развитие на населените места" ще кандидатстваме за изграждане на зелени площи в Кошарица, Оризаре и Гюльовца. За Тънково, Оризаре, Кошарица и Гюльовца ще се кандидатства за изграждане на спортни терени, за Равда, Обзор и Свети Влас - за играждане на малки закрити лодкостоянки по програмата за развитие на сектор "Рибарство", а също така и за реконструкция и модернизация на съществуващото рибарско пристанище в Несебър. По програма "Регионално развитие" приоритет ни е кандидатстването по проект за енергийната ефективност на сгради от образователната инфраструктура и за реконструкция на поликлиниката в Обзор.

Най-мащабният проект за община Несебър от години е и си остава пречиствателната станция за отпадни води в курортен комплекс "Слънчев бряг" с капацитет за 250 хил.жители. Средствата по него са по оперативна програма "Околна среда 2007-2013", а завършването му е със срок 12.07.2010.

- Споделихте, че разчитате на екипното начало като кмет, но в същото време ще Ви се наложи да работите в условия на икономическа криза. Как ще управлявате през следващите две години?

- Като екип ние показахме и доказахме, че въпреки кризата в община Несебър се работи. Отнасяме се с внимание и загриженост към проблемите на хората. Бих искал да споделя,че през последната седмица ми се наложи да удължа приемното си време вместо в един в три дни, за да приема и изслушам 115 души - всеки със своя си проблем и грижи.

Ще продължим да следваме същата политика на балансиран бюджет, която през първите две години се оказа успешна. В условията на криза един от най-добрите начини за осигуряване на средства са по европроектите. Натрупахме опит и се надявам да се справяме още по-добре. Там, където не успеем с европари, ще използваме средствата от общинския бюджет. Има какво да се прави и ще се  прави. Това се отнася и за пречиствателната станция, и за инфраструктурата на жк "Черно море", и за парка над "Инцараки", и за бъдещата открита и закрита спортна база.

 

Максим Момчилов

Публикуваме интервюто е със съкращения. Целият текст може да прочетете във вестник "Слънчев бряг" на 29-ти декември.