Николина Чакърдъкова ще изнесе концерт в Летния театър на 12-ти август

Николина Чакърдъкова ще изнесе концерт в Летния театър на 12-ти август

Николина Чакърдъкова ще иднесе концерт в Летния театър на Бургас. Народната певица идва в морския град заедно с Неврокопския танцов ансамбъл. Те ще излязат на сцената на Летния театър на морския град на 12-ти август. Николина Чакърдъкова гостува тук по покана на културна организация "Арт Мелпомена".

Танцовият и музикален спектакъл е с начален час 20.30 часа. Билети се продават на каса "Часовника".

 

- Г-жо Чакърдъкова, предстои Ви концерт в Летния театър на Бургас. Срещите с Вашите почитатели са винаги запомнящи се. С какво това участие ще бъде по-различно от предишните?

- Отдавна не сме се виждали с нашата публика в Бургас. Предполагам, че на концерта ни ще има и гости на града. По-различното е това, че самата аз вече съм по-различна, по-голяма, по-мъдра. Ще бъда на сцената заедно с дъщеря му Мария Чакърдъкова. Публиката ще има възможност да я види като моя колежка, която ще застане редом до мен. Тя ще има своята 20-минутна изява, ще ни видят и в дует, ще представя нови песни заедно с моя ансамбъл.

Когато организираме концерти винаги смятам, че това е нашето време с публиката, през което да си изкараме добре. Да си оставим едни красиви и незабравими спомени. Да се опитаме да излезем от тази трудна обстановка, в която сме и да си прекараме два часа заедно. Това може да стане, когато хората чуят своите любими песни, когато са съпричастни с това, което се случва на сцената. Това наистина е целта на една наша концертна изява – хората в залата да се насладят на хубава музика, на хореография, на костюми, на песни, които те познават. Разбира се, ще им представим и нови песни.

- Пандемията се отрази на всички, включително и на Вас артистите, защото ограничи срещите Ви с публиката. С какъв заряд посрещате тези концертни участия в страната?

- Много им се радвам на тези концерти. Натрупахме много положителна енергия по време на пандемията и искаме да я дадем. Както аз обичам да казвам: „Имам мерак да пея“, не че някога не съм го имала преди, но сега като че ли е с двойна сила. Защото осъзнавам, че всичко което ни беше като даденост – концерти, срещи с хората, прегръдки, снимки се оказа едно нещо, за което ние мечтаем. Оказа се, че дребните неща от живота, които сме имали за даденост и сега не можем да ги имаме, животът ни е по-странен. Търсим начин за срещи с хората, търсим начин да работим. След пандемията срещите ни с публиката са много различни. Все едно не сме се виждали от години. Искрено си надявам всичко да минава. Въпреки че очакваме ограничения в концертната дейност, дори да е позволено на 50% посещаемост на залите има хора, които все още се притесняват да присъстват на такива изяви. Ние сме готови да пеем и да се възползваме от това да изживеем два красиви часа.

- Споменахте, ме ще изпълните нови песни по време на концерта в Бургас…

- Това ще са песни, които хората може би за първи път ще чуят. Това са песни, които са любими на мен и на дъщеря ми, които сме вплели в една красива китка.

Ще се придържаме и към това преди всичко на хората да им е хубаво. В моя репертоар имам над 200 песни, които съм направила. Когато започна да представям песни, които са по-малко познати на публиката, да на тях им харесва, но те си очакват да чуят техните песни. Те искат да си чуят „Македонско девойче“, „Сватба“, „Очи черешови“ и други, без които не може да мине един концерт.

Покрай старите ще има и нови песни. Времето, което Мария Чакърдъкова ще бъде на сцената, е доста атрактивно. С нетърпение очаквам да я представя на публиката и съм убедена, че зрителите ще бъдат приятно изненадани. Както казвам, това съм аз преди 20 години – младост, темперамент – всичко е вплетено в едно. Една година правим концерти с нея.

- Това ще бъде нейното първо излизане на сцената на Летния театър в Бургас…

- Тя изпя една песен като солистка преди три години по време на наш концерт в Бургас. Положихме много усилия, за да бъде равностоен партньор до мен на сцената. Вече втора година тя се справя прекрасно. Това е доказано от концертите, които вече сме изнесли пред публика. Тя е един достоен мой продължител на всичко това, което съм направила през годините.

Тя е бременна, ще имаме второ внуче от нея, но въпреки всичко ще бъде в същата кондиция. Няма да може да се раздаде напълно в танците. За няколко месеца ще я отменя в тази роля. За мен е прекрасно изживяване да сме заедно на сцената, взаимно се допълваме, има една приемственост, която хората усещат.

Когато излезе за първи път на голямата сцена, получи много аплодисменти.

Пред мене има още път, аз не се отказвам, но за да се продължи делото ми, трябва да има приемственост и отрано сме започнали да вървим по този път.

- Как приема тя Вашите съвети и критики?

Стоически. Може би затова се наех да я обучавам, да я вкарвам в дебрите на този занаят, тя се оказа, не само добра ученичка, но и приема всяка една критика. Понякога мои колеги музиканти казват, че съм повече от нужното критично. Винаги съм казвала, че тази критика е градивна. Тя е моя дъщеря, дори понякога да съм с по-твърд тон, дори да прекрачвам понякога граница, тя ми прощава. Не знам дали друг би понесъл тези критики.

Това, което съм постигнала за 20 години е много. И не ми се иска един ден да кажат, че съм амбициозна и затова дъщеря ми е тръгнала по моя път. Но тя искаше да се занимава с това. Тя има най-важното, не толкова гласа, блендата, носи много положителна енергия и има харизма, което се усеща по време на концертите. Тя успява да заразява хората с красива енергия, което я прави различна от останалите.

Галерия