ZakonOrrazovanie

ZakonOrrazovanie

Нищят контрола върху бюджета и дофинансирането в училищата

и Румен Стоилов.

В нея се включиха учителите и директорите на учебните заведения, парламентарният секретар на МОМН Драгомир Маноилов, зам.-кметове на общини, както и директори на училища и детски градини от Бургаска област. В залата бяха и народните представители от ГЕРБ-Бургас д-р Галина Милева, Диана Йорданова Иван Вълков, Вяра Петрова, зам.-областният управител Златина Дукова, както и председателят на Общинския съвет в Бургас Снежина Маджарова. Инициативата е изцяло на групата народни представители от ПП ГЕРБ-Бургас.

"Този законопроект ще промени  част от негативните разбирания, натрупани до този момент. Основната ни цел е да подобрим качеството на образованието в България, а това няма как да стане без силната и водеща роля на учителите", сподели народният представител Румен Стоилов, който е член на ресорната комисия в НС.

По време на форума бяха обсъдени водещи акценти от проекта за Закон за предучилищното и училищното образование, както и актуални въпроси и проблеми, свързани с него. Една от основните теми бе свързана с обществените съвети и участието на родителите в тях. В тази връзка бе отправен и въпрос към представителите на МОМН за това на какъв принцип и по какви критерии ще бъдат избирани родителите. "Темата за обществените съвети е една от най-дискутираните в последните месеци. Смятам, че родителите имат важна роля и трябва активно да участват в тях, за да може училищата да се развиват и да се работи за бъдещето на децата", сподели зам.-кмета по културата и образованието в община Бургас Йорданка Ананиева.

Стела Мицова, началник отдел "Политики за достъп до качествено образование" към МОМН подкрепи това мнение и допълни, че обществените съвети ще дават препоръки, без това да предизвиква напрежение в училищните среди.

На срещата бяха дискутирани въпросите за осъществяването на контрол върху бюджетите на учебните заведения и по какъв начин ще бъде осигурено тяхното дофинансиране. Според едно от предложенията трябва субсидията да следва ученика без значение дали той учи в държавно или частно учебно заведение.

Представителите на учебните заведения се интересуваха още и от реда при провеждането на конкурси за директор в училищата. На срещата бе предложено билингвалното обучение в езиковите гимназии да бъде вписвано в дипломите на завършващите ученици. Голяма част от представителите на учебните заведения бяха подготвили писмени предложения и становища, които връчиха на експертите от МОМН.

"За нас бъдещето на децата е най-важно, искаме чрез образованието си у нас те да придобият конкурентноспособност на европейско ниво. Професионалните гимназии ще се развиват в тази посока", коментира народният представител Катя Чалъкова. Експерите от МОМН посъветваха учителите и директорите на учебни заведения да насочат усилията си към работата по проекти, финансирани с европейски средства. "Знаем, че това не е лека работа и изисква изготвянето на голям обем документация. Но това е начин да не разчитате само на общинските бюджети и да получите допълнително финансиране", коментира Стела Мицова, началник отдел "Политики за достъп до качествено образование" към МОМН.