SAM_0297

SAM_0297

Нощното пътуване в Бургас става 2 лева

предложения за промени е входирана от Красимир Стойчев - заместник-кмет по бюджет и финанси на Община - Бургас. Нововъведенията са част от проекта "Интегриран градски транспорт", който Общината изпълнява от 2007 година. В рамките на проекта бяха купени 70 нови автобуси, за които Общината взе кредит в размер на 20 000 000 лева. Посагяването на вноските по заема започна от началото на годината. По проекта са изразходвани и 1 млн. лева за оборудването на автобусите, в които ще става таксуването на пътниците с новите електронни карти. Средно 55 000 лева излиза цената на една спирка. В рамките на проекта бяха монтирани значителен брой спирки, повече от които по т.нар. "бърза линия". Предвижда се да бъде взет и друг кредит, с които да бъдат закупени още 13 автобуси, които ще пътуват по новите вътрешни линии.

В момента картата за една линия на градския транспорт струва 42.50 лева. За ученици тя е 18.00 лева. Пенсионери над 65 години плащат по 13.50 лева на месец. С тези карти пътуващите могат да пътуват неограничен брой пъти през месеца. След въвеждането на електронната карта, която ще смени хартиената, броят на пътуванията се намаля. Причинита е, че при всяко качване в автобуса пътникът ще чекира електронната си карта и от нея ще му се отнева съответна сума. Редовната месечна карта реалано отпада. Новата ще може да бъде зареждана с неограничена сума. При всяко пътуване и чекиране от нея ще се отнема сумата от 0.95 лева. Едно пътуване на пенсионери с новата карта ще струва 30 стотинки в картата, а за ученици - 20 стотинки в картата. Ако остане сума в картата на пенсионер или ученик, тя няма да се прехвърля в следващия месец, а изгаря.

Досега през нощта пътуваха само маршрутките, като цената на билета бе 1.10 лева, колкото и през деня. Билетите се продаваха от водача. Договорът с фирмата "Комфорт", с чиито маршрутки се обслужваха линии 1, 2 и 2а, е прекратен. Линиите отпадат. Вместо тях автобуси на "Бургасбус" ЕООД ще пътуват през нощта, но цената на билета, купен от шофьора, ще бъде 2.00 лева.

Ето и колко ще струва пътуването по линиите на градския транспорт в Бургас:

За градски линии на обществения транспорт:

Еднократно пътуване с едно превозно средство:

- базова цена - 1.00 лев

- в електронна карта – 0.95 лева

- билет, закупен от водача – 1.50 лева

- билет, закупен от водача в часови интервал 0:00 до 04:30 часа – 2.00 лева

Пътуване за определено време при ползване на повече от едно превозно средство:

- в електронна карта – 1.00 лев

- закупен от водача – 2.00 лева

Едно пътуване с времеви билет – отчитат се 45 минути от валидиране на превозен документ в едно превозно средство до валидиране на същия превозен документ в друго (или последното в пътуването) превозно средство

Базова цена за абонаментна карта:

- базова цена за карта за цялата градска транспортна схема за 1 месец – 70.00 лева

- лимит за правоимащи граждани, определени с решение на Общинския съвет – 50 броя времеви пътувания

- лимит за правоимащи ученици и студенти редовно обучение, определени с решение на Общинския съвет – 90 броя времеви пътувания

  1. За междуселищните линии на обществения транспорт

- еднократно пътуване по направления – тарифна ставка 0,132 лв./км.

- абонаментни карти по направления – тарифна ставка 0,077лв./км. при 50 броя пътувания

Цена на билет за нередовен пътник – 20.00 лева.

Билети за пътуването и зареждане на електронните карти ще става на Транспортна къща, автогара "Юг", терминал "Меден рудник", автогара "Запад".

Машини за продажба на билети и карти ще има на 7 ключови места по градската транспортна схема – Централна автобусна спирка, МБАЛ – Бургас, автогара "Юг", терминал "Меден рудник", автобусна станция "Изгрев"; автостанция "Славейков", както и с web приложение за презареждане на електронни карти.