Томас Кнутсон и съпругата му са в Бургас в рамките на проект на Община Бургас. Снимка Гранд хотел и СПА Приморец

Томас Кнутсон и съпругата му са в Бургас в рамките на проект на Община Бургас. Снимка Гранд хотел и СПА Приморец

Томас Кнутсон е носител на рицарски кръст, връчен му от президента на родната му Исландия и е човек с кауза. Основател е на Синята армия – мащабна неправителствена организация, която се грижи за подобряване чистотата на крайбрежието чрез инициативи, прокламация, организация на събития. В Бургас Кнутсон пристигна, за да запознае ученици от училищата "Св. св. Кирил и Методий", "Ал. Г. Коджакафалията" и "Васил Априлов" с практиките за ограничаване на замърсяването с пластмасови отпадъци. Срещата е част от мероприятията за подобрение екологичния статус на водите в Бургаския залив и повишение на обществената информираност и отговорност. Честта да представи бургаското гостоприемство на г-н Томас Кнутсон се пада на гранд хотел и СПА "Приморец". Ето както сподели исландецът за своята работа и престоя си в Бургас.

 

- Г-н Кнутсон, Вие сте основател и ръководител на Синята армия - неправителствена екологична организация, която се грижи за почистването на плажове, пристанища и други зони в Исландия. Какво ви вдъхнови да я създадете и как виждате въздействието на инициативите през годините?

- Всичко започна през 1995 г., когато моите ученици по гмуркане предложиха да ми помогнат с почистването на боклука от океанското дъно. Казаха ми, че са войници на океана и започнаха да се наричат ​​​​Синята армия. Като основател на www.dive.is съм част от инициативите на фондация "PADI AWARE" от самото им основаване. От повече от три десетилетия си сътрудничим в почистване на плажове по целия свят с огромен успех. Синята армия има голямо влияние както в национален, така и в международен план върху осветляване проблемите на околната среда, главно в посока насърчаване на обществеността да участва в екологични събития като почистване на плажовете, тематични посещения в училищата и други.

- Какво ви доведе в Бургас?

- Община Бургас получи средства за проект "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив" по програма "Опазване на околната среда и климатични промени" на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, по линия на който аз и съпругата ми пристигнахме в Бургас. Целта ни бе да запознаем учениците в няколко училища чрез презентации с мисията и работата на Синята армия. Разговаряхме с децата за това, с какво хората могат да допринесат нашата планета да бъде по-добро място за живеене. Вярвам, че посещението ни беше успешно и мисля, че ще се върнем. Много бих искал да видя Национален ден за почистване на плажовете в България. Всички хотели по Черно море да се обединят в провеждането на подобно събитие и да привлекат възможно най-много хора. Кой знае какво би станало, ако получа още една покана да дойда в Бургас. Вярвам, че може да направим някои наистина добри събития по крайбрежието и да се забавляваме.

Хареса ни престоят ни в Бургас, а хотел "Приморец" според мен е повече от грандиозен.

- Направихте подарък на Природонаучния музей в Бургас – вулканична скала, която има много интересна история и произход. Ще ни разкажете ли за нея?

- Камъкът е вулканична шлака и идва от вулкан, който започна да изригва на 19-ти март на полуостров Рейкянес в югозападна Исландия. Намира се на около 15 км. от летището в Кефлавик и на около 40 км. от столицата на Исландия, Рейкявик. Изригването все още продължава, но от 18 септември няма лава, а само газ и изпарения. Вулканът не е потенциална заплаха за близки населени места или геотермалната електроцентрала в Сварценги (Svartsengi) близо до град Гриндавик. Въпреки това, предвид, че вулканът е активен за първи път от 13 век насам – което е преди около 800 години, ситуацията е малко страшна за всички. Сега има земетресения недалеч от вулкана, които според учените са вероятна индикация за изригване на друг вулкан. Само един Бог знае какво ще се случи след това.

- Вие сте награден с рицарски кръст на Ордена на Сокола (Knight's Cross of the Order of the Falcon ) от президента на Исландия г-н Гудни Йоханесон (Guðni Th. Jóhannesson). Какво символизира той за вас?

- За мен беше огромна чест да бъда първият човек в Исландия, който получи тази награда за екологични проблеми, свързани с океана. Нашият президент е пазител на Синята армия.

- Как виждате бъдещето на планетата? Трябва ли хората да бъдат по-фокусирани върху поддържането на Земята чиста и минимизирането на замърсяването?

- Трябва да намаляваме употребата, да премахваме, да използваме повторно, да рециклираме и изобщо, да управляваме ефективно отпадъците и наистина да се съсредоточим върху живота в хармония с природата. Твърде много хора приемат нашата планета за даденост и това не е добре. Понякога казвам: "Не питай какво може да направи природата за теб, а кажи какво можеш ти да направиш за природата".