SAM_0929

SAM_0929

Носталгията и храната връщат младите в Бургас

да се приберат в родния си град. Те са заминали, за да учат и работят. Но след продължителен престой се завръщат заради възможностите, които виждат тук за своята реализация. Това сочат резултати от анкета, проведена в рамките на проекта "Стратегическо планиране и застъпничество: Инструменти за по-ефективно включване на НПО във вземането на решения и диалога с местната власт", който се изпълнява от Института за регионални и международни изследвания съвместно със сдружение за демократично образование "Фар" - Бургас.SAM_0949

В анкетата, която е правена в социалните мрежи, са участвали и бургазлии, които учат или работят в чужбина и нямат намерение да се връщат. Те са на възраст 17-35 години, живеят в страни предимно от Западна Европа като Германия, Великобритания, Франция и други. Повечето от тях са посочили лични мотиви за заминаването си навън, както и възможност за образование и реализация.

"Тези млади хора смятат, че у нас трябва да се подобрят възможностите за професионална реализация, заплащането, съдебната система, пенсионното осигуряване, да има повече възможности за предприемачество и за подпомагане на кариерното развитие", каза Русин Бориславов - председател на Управителния съвет на "Фар".SAM_0954

Екипът на проекта, в който влизат и Александър Неофитов - координатор на проекта от страна на ИРМИ, и Виолета Кьосева - асистент по проекта и заместник-председател на сдружение "Фар", днес отчете резултатите от него, както и от форума "Шансове за реализация на младите хора в регион Бургас", който се проведе преди броени дни. В него се включиха представители на бизнеса, на Бюрото по труда, на двата университета в Бургас, ученици, медиатори и други. Участниците във форума се обединиха около необходимостта от въвеждане на час по предприемачество, за данъчни преференции за назначаване на работа на млади хора до 30 години, осигуряване на практика, на стажове и други.

Проектът "Стратегическо планиране и застъпничество: Инструменти за по-ефективно включване на НПО във вземането на решения и диалога с местната власт" се финансира врамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Галерия