Нов протест на бизнеса, отмениха спорен текст

Промяната в указанието стана след нареждане от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов. Целта на изменението е да се постигне равнопоставеност и справедливост при плащането на осигурителни вноски от собствениците на малки и средни фирми, твърдят от данъчното.

 

Например ако собственик на ООД, чиито предмет на дейност е извършване на финансови услуги, участва в управлението на фирмата, но общото събрание на фирмата не му е определило възнаграждение и няма договор за управление и контрол, то той ще трябва да се осигурява само за трудовата дейност, която полага във фирмата. Ако обаче получава възнаграждение като управител и работи в дружеството като финансов консултант, то той трябва са се осигурява и в качеството си на управител и като самоосигуряващо се лице.

Новото указание ще бъде публикувано и в интернет страницата на НАП www.nap.bg.

"Тълкуването на закона от експертите на НАП е било твърде фискално. С тези промени възстановяваме съществувалото преди  състояние, защото в условията на криза подобни фискални мерки не са най-правилното решение", каза по повод на последните промени изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.