Телефонните измамници стават все по-изобретателни

Телефонните измамници стават все по-изобретателни

Нова схема на телефонна измама набира скорост. Този път измамниците звънят на мобилните телефони от различни точки на света, сигнализира читател на "Черноморие". Обаждането се прекратява след третото повикване, а когато наберете номера, се включва оператор. Докато се усетите и вече сте навъртяли сметка. Вие си плащате сумата, която вашият мобилен оператор ви е таксувал за обаждания в чужбина, а измамниците прибират парите.

"Някои от телефонните номера, които се изписват на дисплея на телефона всъщност са обаждания чрез интернет", обясниха от един от операторите.

"Бях изненадан, след като без да искам върнах обаждане на такъв номер, от мобилния ми доставчик ми изпратиха съобщение, в което пишеше: "Здравейте, установихме, че се е състоял опит за измама, който се изразява в повикване от непознат международен номер. Връщането на обаждане от Ваша страна е генерирало нежелано тарифиране. Информираме Ви, че ще бъдете компенсирани за тези обаждания, което ще бъде отбелязано на ред "Корекция" в приложение "А" на фактурата Ви за периода", споледи читателят ни. Той продължава да получава обаждания на телефона си. Измамниците са сменили обажданията от екзотични дестинации със страни от Европа. Ето и някои от телефоните, които се изписват и на които не бива да се обаждате, ако не желаете да ви начислят значителна сума:

+371 29 090 007 - Латвия, +33 821 78 28 75 - Франция, +33 5 09 11 08 65 - Франция.

Това, което може да направите, е да блокирате входящите обаждания от непознати номера или да не връщате обаждане на номер, който не ви е известен.