Мерките бяха обсъдени на разширено заседание. Снимка Община Варна

Мерките бяха обсъдени на разширено заседание. Снимка Община Варна

С промяна в новия Генерален план за организация на движението на територията на община Варна се предприемат мерки за ограничаване на достъпа на моторни превозни средства в Морската градина. Целта е да бъдат поставени забранителни знаци на входовете на парка, които да спират движението на автомобили. Това реши Комисията по пътна безопасност на движението към Община Варна, която бе свикана по нареждане на кмета на Варна Иван Портних. Предложението ще бъдe разгледано на заседание на Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ).

Комисията поиска още разширяване на правомощията на "Общинска полиция", така че да може да се санкционират нарушителите, които не спазват забраната, указана с поставените знаци. 

Предстои да бъде дискутирано създаването на организация за достъп на автомобили до различни обекти в парка - като "Карин дом", Логопедичната детска градина, Дневният център за хора с увреждания "Ривиера", Зоологическата градина, Делфинариумът и други. Часовият пояс за зареждане на търговските обекти в парка ще бъде уточнен след среща със собствениците.

В Комисията по пътна безопасност участваха заместник-кметовете Тодор Иванов, Христо Иванов, Коста Базитов и Пламена Маринова, експерти от дирекциите "Инженерна инфраструктура и благоустрояване", "Управление на сигурността и контрол по обществения ред", "Образование и младежки дейности" към Община Варна, представители на сектор "КАТ - Пътна полиция", "Областно пътно управление", районните кметства и неправителствените организации "Карай умно, искам живот", велоклуб "Спартак" и "Варна диша". Всички участници в срещата подкрепиха предложенията.

"Мотивирани сме да търсим законосъобразно решение, с което да ограничим достъпа на автомобили в парка, защото това е тема от огромен обществен интерес. И в тези свои действия сме последователни още от 2013 г., когато кметът издаде забранителните заповеди и се произнесе съдът", заяви зам.-кметът Тодор Иванов.

"Адмирирам начина, по който сега се опитвате да решите въпроса, чрез промяна на Генералния план, а не чрез заповед, която може да падне в съда", заяви Свилен Стойчев от "Варна диша". Той предложи администрацията да осигури достъп с пропуски само до определени обекти, след като шофьорите бъдат инструктирани как да се движат в парка.