Снежната покривка ще достигне около 10 сантиметра в областите Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Разград и Търговище

Снежната покривка ще достигне около 10 сантиметра в областите Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Разград и Търговище

Облачността днес ще е плътна над цялата страна. В западната половина на страната ще се разкъсва на моменти през деня, но за кратко. Валежите от сняг ще са слаби и предимно в Централна Северна България. На изток ще вали дъжд. Заради захлаждането в Добруджа дъждът там през деня постепенно ще преминава в сняг, предаде vesti.bg.
Снежната покривка ще достигне около 10 сантиметра в областите Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Разград и Търговище. Затова там е в сила предупреждение в жълто за опасно време.
Температурите днес ще са най-ниски в Северозапада. През целия ден там ще е под нулата. Иначе през деня термометрите в страната ще се колебаят между 0 и 10 градуса. Най-топло ще бъде по Черноморието.
В планините – валежите от сняг ще са в западните планински масиви. На изток ще вали дъжд. Температурите през деня – от минус 6 градуса по най-високите върхове до около 3 градуса в по-ниското.
Времето остава динамично в следващите 48 часа. Пореден средиземноморски циклон носи нова порция влага, който в комбинацията с ниските температури във височина отново ще е причина за валежи и от дъжд и от сняг - най-интензивни днес ще са в Италия. За цялата страна е в сила оранжев код за опасно време.
Валежите се придвижват на изток. У нас ще ги видим и усетим във вторник. По-интензивно ще вали сняг в западните и централните части на страната. На изток ще вали предимно дъжд. В нощта срещу сряда и дъждовете и снеговете ще започнат постепенно да спират навсякъде.
Температурите падат в хода на седмицата. Очакваме най-студено да е след средата на седмицата, когато минималните сутрин и вечер ще са около минус 5 – минус 6 градуса.
Опасни условия за движение в четири области на страната днес. Мъгла с видимост до 150 метра има в района на Русе и на прохода "Шипка". Забрана за движение е наложена на тировете по всички магистрали, информират от АПИ. Има ограничения и по някои главни пътища.
От КАТ съобщиха, че 30 шофьори ще бъдат санкционирани, заради неспазване на забраната за навлизане камиони над 12 тона по магистрала "Хемус". Към момента аутобанът е проходим при тежки зимни условия. Агенция "Пътна инфраструктура" ще глоби фирмата, която е трябвало да почиства магистрала "Струма" в област Кюстендил, защото не са започнали почистването на снега навреме. Към момента Летище София работи нормално, няма и закъснения в движението на влаковете.
Мобилното приложение LIMA на агенция "Пътна инфраструктура" не работи в момента заради технически проблеми. Това е причината голяма част от хората да попаднат в капан на магистрала "Хемус" вчера. Това съобщи Денислав Пейчев от ситуационният център на Агенцията пред NOVA. Вчера тежкотоварен камион наруши забраната за преминаване, аварира и препречи движението в посока към София, а чакащи пътници играха хоро в снега. Информацията на сайта на агенцията api.bg обаче се обновява в реално време, такава може да се получи и на дежурните телефони в ситуационния център.
Над 600 машини са почиствали пътищата вчера заради обилния снеговалеж в Северна и Западна България. "В момента всички автомагистрали и първокласни пътища са без ограничения на движението, републиканската пътна мрежа е проходима при зимни условия, каза още Денислав Пейчев", дежурен в ситуационния център. Заради снега ограничения има само на проходите "Троян Кърнаре", "Превала" и на пътя Девин – Михалково.
Очаква се около 5-6 см нова снежна покривка в Северна България, но пътищата се обработват превантивно .