IMG_0937

IMG_0937

Новини по терлички? В телевизията на Ухан отвътре телевизията на град Ухан. Със сигурност сме първите български журналисти, които имаха уникалния шанс да се докоснат до най-голямата медийна група в града HTV, която има телевизия, радио, вестник и уеб сайт благодарение на любезните ни домакини от Асоциацията на китайските журналисти.

Телевизията на град УханIMG_0938IMG_0930 - столица на китайската провинция Хубей, съществува от 53 години. Като почти 99% от медиите в Китайската народна република е държавна. Разликата между Българската национална телевизия, която е обществена медия, чиято издръжка също се определя от държавния бюджет и има право на определено време за реклама, IMG_0940IMG_0929е че в медийната група на Ухан няма ограничение по отношение на приходите от реклама. Колкото повече, толкова по-добре. Сигурно и затова с лека ръка ръководството на групата инвестира 800 000 юана, за да заснеме уникален видео клип за Ухан и провинция Хубей. Парите са нищо на фона на годишния бюджет, който възлиза на 1,3 мрлд. юана (съотношението на лева към юана е 1:4 б.а.), а приходите от реклама са 1,8 млрд. юана. Програмите на телевизията на групата се разпространяват по сателит и по кабел. Зрителите на първата достигат цифрата от 1 мрлд. души, а на втората - 60 млн. Освен 11 телевизионни канала, в медийната група има 10 радио канала, онлайн телевизия и уеб сайт. Онлайн телевизията е най-новият продукт на групата.
За качеството на продукцията говорят студиата и оборудването. Телевизията е направена по модел на CNN. Техниката е най-добрата, за която могат да мечтаят доста електронни медии. Колкото и странно да звучи, на място, където обикновено е шумно и напрежението се усеща във въздуха, тук е невероятно спокойно. Не се чуват дори и стъпките на работещите в групата. Причината е една. Всички журналисти, оператори, служители щом прекачат прага на телевизията сменят обувките си с... терлички. Така преминаването им покрай нюзрума или някое студио става безшумно.
Явно този начин на правене на новини е характерен само за Ухан, защото в Шанхай медия груп нещата стоят по по-различен начин. Въпреки, че там не обуват терлички, журналистите и водещите явно стъпват доста безшумно и не влагат излишни емоции, защото тишината се улавя навсякъде. Шанхай медия груп е най-голямата в 40 милионния град. Тя разполага с десет офиса в IMG_1085целия град, а основното мото на работещите там е: "Подобряване на живота на гражданите". До 2001 година в групата е имало само 5 телевизионни канала. Сега вече имат 15 тв канала, 11 радио канала, 9 вестници и списания, 5 интерактивни платформи и 1 млрд. зрители. В програмната схема акцент са новините и забавните предавания. Медийната група е и собственост на символът на Шанхай - Телевизионната кула. Акциите на кулата и на един от тв каналите се търгуват на фондовата борса, като цената им е 10 млрд. юана.
В медийната група работят 17 637 души. Съотношението жени - мъже е: 48 към 52%. 48% от служителите са на възраст до 30 години, 39% между 31 и 45 години, 8% от 45 до 55 години и 5% над 55 години. Освен приходи от реклама, които за тази година възлизат на 63,82 млн. юана, групата разчита и на приходи от други дейности в размер на 121,18 млн. юана.
Новинарският канал на Шанхай медия груп излъчва от 06.00 до 01.00 часа след полунощ. Новините на живо са с продължителност 10 часа. Топ водещите четат новините в студио, което се простира на площ от 400 кв.м. Тяхното време да застанат пред камерите е в 18.30 часа. За новинарския канал работят 600 души в нюзрума, а новините се гледат от 100 млн. зрители.IMG_0691IMG_0700
Медиите в Китай са ориентирани основно за китайци. Изключение правят China Daily - вестникът, който излиза на английски език и радио Китай със секциите си на десетки езици, сред които и български. Англоезичното издание е създадено през 1981 година. Разпространява се в Китай, Хонг Конг, Азия, Африка, САЩ и Европа без България.
Единственото място (с изключение на българското посолство б.а.), където ще чуете българска реч е в радио Китай. При това на български ще ви заговорят... китайци. Българската редакция на радиото е създадена на 19 април 1974 година и вече 34 години излъчва новини и предавания два пъти дневно по половин час. От 2003 година българската секция има и интернет страница.IMG_0698
В радио Китай има музей, в който се съхраняват сувенири на слушатели, изпратени от различни точки на света. В българската витрина се вижда и подарък от Бургас. А в голямото земно кълбо са хилядите писма на слушатели прелетели огромни разстояния, за да стигнат до столицата на Китай - Пекин, където е централата на радиото. Посетителите на музея могат да видят и първите пишещи машини, камери и диктофони. Сред експонатите е и микрофона по който Мао Дзъдун обявява началото на Китайска народна република.