Новите мерки се налагат, заради незадоволителния ваксинационен обхват в страната, пише в заповедта. Снимка Архив

Новите мерки се налагат, заради незадоволителния ваксинационен обхват в страната, пише в заповедта. Снимка Архив

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 влизат в сила от днес, 7-ми септември, съгласно заповедта на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Те регламентират начина на работа и прекарване на свободното време. Ограниченията обхващат целия спектър на обществения живот.

"Предложените мерки съответстват на мерките, въведени по време на извънредната епидемична обстановка от 14 май до 14 юни 2020 г. и нейните последващи удължавания. Тяхната основна цел е от една страна да се осъществи контрол на източниците на инфекция като чрез носене на защитни маски за лице да се намали отделянето на причинителя на заболяването в околната среда и от друга страна – при спазване на дистанция да се ограничи възможността за заразяване на възприемчиви лица, при въвеждане на работа от разстояние – да се ограничат контактите и появата на случаи в обекти на закрито и колективи, водещо до намаляване на последващото предаване на заразата на възприемчиви лица. Стриктното прилагане на предложените мерки ще допринесе единствено до забавяне на епидемичното разпространение на заболяването на територията на страната, като се цели намаляване на новорегистрираните случаи и на интензивността на епидемичния процес до постигане на по-ефективна защита чрез масова имунизация на населението", пише в заповедта.

Съгласно нея работодателите трябва да осигурят работа от дистанция, където това е възможно, а ако не е налице - да въведат плаващо работно време.

Носенето на маска е задължително в обществения транспорт, в лечебни и здравни заведения, в закрити обществени места и в открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на 3 физическа дистанция от 1,5 м. на защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

"Предвид постигнатият незадоволителен ваксинационен обхват в страната, прилагането на горепосочените мерки са основния метод за овладяване на епидемията на този етап", са част от мотивите за въвеждането на мерките.

Ето и част от тях:

3.1. На първо място трябва да се преустановят всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света и висока концентрация на хора на ограничена площ. Това е предпоставка както за масово заразяване на присъстващите поради високия контагиозен индекс на Делта варианта, така и за последващо вторично разпространение на инфекцията в различни населени места. Регистрираната към момента 14-дневна заболяемост от COVID-19 в страната е 265,52 на 100 000 население, което съгласно Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, приет с решение № 518 на Министерския съвет, определя 3 ниво на заболяемост (броят на новосъобщените случаи на COVID-19 на 100 000 души от населението през последните 14 дни е от 250 до 500 на 100 000 население). В тази връзка, предлагам да се въведат предвидените в Националния план за посоченото ниво мерки, както следва:

3.2. Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция). Като възможност за намаляване на негативните последици от ограничителните мерки върху бизнеса е целесъобразно използването на въведения вече т.нар. зелен (санитарен) паспорт (100 % от персонала и посетителите да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи) като алтернативен вариант на предвидените в Плана мерки. Наличното вече официално приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG, одобрено от Гугъл и публикувано в Google Play Store, ще спомогне на персонала в различните обекти, прилагащи този подход лесно и бързо да проверяват сертификатите на посетителите. 11 В посочения случай се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито при заемане на 50% от капацитета на помещението и 100% наличие на цифров COVID сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване от всички заангажирани и участващи лица.

3.3. Преустановяване провеждането на закрито на мачове и други спортни събития. Изключения се допуска само спрямо провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика. Провеждането на мачове и спортни състезания на открито се осъщестява без публика. Алтернативен вариант е допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

3.4. Преустановяване на групови посещения във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Допуска се само индивидуалното ползване на посочените по-горе обекти при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите. Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

3.5. Преустановяване работата на музеи, галерии и други културни събития. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

3.6. Преустановяване работата на нощни заведения, игрални зали и казина. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

3.7. Преустановяване работата на закрито на заведения за хранене; допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Разрешена е доставка по домовете. 12 Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

3.8. Преустановяване работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма за лица, които не са гости. Същите обслужват само гости на местата за настаняване по възможност чрез рум сървиз или при спазване на изискванията за работа при обслужване и при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект, но не повече от 50% от капацитета на заведението.

3.9. Въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип мол, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Цялата заповед може да прочетете тук