SAM_0722

SAM_0722

Новите тапи в Бургас - на Иван Вазов и стадиона

на двата булеварда, които вече функционират. Така на кратко разстояние има два светофара, които "хващат" в примка автомобилите. Чист късмет си е, ако водачите успеят да минат през двата светофара, без да "хванат" червения сигнал. Причина за монтирането на сигнализационна уредба е проектът "Интегриран градски транспорт", който община Бургас изпълнява. Трасето на автобусите минава и оттам.SAM_0716SAM_0738

Преди наличието на светофар на булевард "Иван Вазов", трафикът се регулираше съгласно Правилника за движение по пътищата. Колона се образуваше само на "Иван Вазов", когато трябваше да се изчаква преминаването на возила, идващи отдясно. Тапа обаче не се е получавала. Досега.

Светофарите бяха поставени и пуснати в работен режим, за да бъде улеснено движението на автобусите, които идват от "Мария Луиза" в посока "Иван Вазов" и от "Иван Вазов" в посока "Индустриална". До стадиона ще бъде е спирката на т.нар. "бърза линия". "Сблъсъкът" между автобусите на обществения транспорт и колите вече е факт и заради обособената автобусна лента, на която са монтирани гумени ограничения, за да не пресича жълтата лента. За да бъде осигурен свободен коридор на рейсовете, на тях ще бъдат монтирани и камери, които ще заснемат колите, нарушаващи правилата. Изключение са случаите, в които е разрешено в автобусната лента да се движат и други коли. Това са предимно участъци, в които платното има само две ленти, както е на "Иван Вазов" например.

На шофьорите не им остава друго, освен да бъдат търпеливи, и то най-вече в пиковите часове на денонощието.