Асен Радев има близо 13 години юридически стаж, 10 от които в съдебната система. Снимка Районен съд

Асен Радев има близо 13 години юридически стаж, 10 от които в съдебната система. Снимка Районен съд

Новият председател на Районния съд в Бургас Асен Радев встъпи в длъжност. Съдия Радев бе избран с единодушната подкрепа на съдиите и съдебните служители в институцията, както и от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Новият председател изрази своята готовност за пълна подкрепа към работата на колегите си. Той е категоричен, че ще държи на равнопоставеността на съдиите по отношение на дежурствата и еднаквата им натовареност с дела. "Считам, че личният пример е този, който мотивира останалите. Напрежение в екипа на Районен съд – Бургас няма", каза Асен Радев.

На изслушването пред Съдийската колегия на ВСС на 14-ти декември висшите магистрати адмирираха решителността на кандидата да преодолява проблемите на съда. Съдия Радев бе определен като "правилен човек, който демонстрира скорост, логика и самообладание, важни за един ръководител" и "мислещ човек, който има ясна визия за ролята на административния ръководител".

Асен Радев е завършил специалността "Право" в Бургаски свободен университет. От 2009 г. е младши съдия в Окръжен съд – Бургас, три години по-късно става съдия в институцията, която вече ще ръководи. Има близо 13 години юридически стаж, 10 от които в съдебната система. С решение на ВСС от 2016 г., е повишен в ранг "съдия в Окръжен съд". Година по-късно, за няколкомесечен период изпълнява функциите административен ръководител – председател на Районен съд – Средец.