Областният управител дава награда за документален филм

"Изразих желание да го направя. Ще решим кой филм ще получи наградата. Може и да подкрепим филма, избран от публиката", каза пред Chernomorie-bg Константин Гребенаров.

 

Той бе сред официалните гости на откриването на 8-то издание на "София филм фест на брега". Международният фестивал се организира от "Арт фест" с финансовата подкрепа на община Бургас. Съорганизатор на феста е сдружение "На брега", медиен партньор - Chernomorie-bg.

Гребенаров изгледа и първия филм, с който бе открит фестивала "Зад кадър" на Светослав Овчаров. Филмът е по действителен случай и разказва историята на оператора Христо Тотев и как живота е променен в резултат на действията на Държавна сигурност. На премиерата дойде режисьорът Светослав Овчаров, актрисите Касиел Ноа Ашер и Гергана Плетньова, композитора Божидар Петков.

"Когато започнах да работя по филма, поисках документ, че нямам досие. Слава Богу ДС не ме е преследвала", каза режисьорът Светослав Овчаров. Той признава, че с този филм разказва и за себе си, като разсъждава за българската интелигенция, каквато я познава.

Във филма на два пъти се появява Людмила Живкова. Тя е знаков персонаж, защото е белязала българската интелигенция от тоталитарното време. Образът на дъщерята на бившия първи Тодор Живков съзнателно е дадена в общ план, в гръб. Режисьорът не се занимава да я персонализира, но я използва, за да задвижи събитията.

"Това е филм за моите родители. Преди да получа поканата да се снимам в него изкараха досието на наш близък. И тогава попитах баща ми дали и той има. Имах основание да задам този въпрос. Страхът се натрупва през годините. Дори и достойният човек се изморява. Децата на тези изморени родители са готови на компромиси", сподели Касиел Ноа Ашер, която изпълнява главната женска роля във филма. Нейн партньор е Иван Бърнев.

Музиката във филма е написана от Божидар Петков. Това е поредният филм, по който работи заедно със Светослав Овчаров. "В този филм има много музика цели 74 минути. Филмът с най-много музика, който съм снимал", обясни Овчаров.

"Най-важното беше да не направя две контрастни теми. Мисля че бях прав като създадох музика за целия период", обясни композиторът.