Областният управител прие посланика на Турция

Това е първата официална визита на Негово Превъзходителство извън столицата, след встъпването му в длъжност в края на 2010 година.

 

Областният управител запозна госта си с потенциала на бургаски регион – основните отрасли туризъм, лозарство, винопроизводство, както и с  възможностите за инвестиции в областта.

Нетрадиционно за протокола срещата продължи на английски език с обсъждане още на възможности за сътрудничество по трансгранични проекти -  модернизация от двете страни на границата при Малко Търново, фериботен транспорт, двустранни бизнес отношения. Акцент в разговора бе високоскоростната жп линия, която се изгражда в момента и ще върви в две посоки: турско – сирийската граница - Истанбул - Свиленград и от границата с Кавказ – Истанбул – Свиленград. Жп линията ще улесни транспортните фирми и ще помогне за развиване на добрите търговски отношения между двете страни.

В разговора Константин Гребенаров сподели пред гостите и проблема с появата на шап в селата Резово и Кости, както и желанието на българската държава да изгради ветеринаро – медицински съоръжения, които да спрат преминаването на диви и питомни животни от териториите на двете страни. Гребенаров подчерта, че съоръжението не е по границата ни с Турция, както и че  има 35 портала, където спокойно могат да преминават хора и  автомобили. От своя страна Исмаил Арамаз благодари за точната и коректна информация, но отбеляза, че изграждането на съоръжението е вътрешно решение на българската държава, която като член на Европейския съюз е длъжна да спазва общите правила.

В края на визитата областният управител изпрати гостите си с бутилка червено вино и Албум, включващ снимков и документален материал за облика на Бургас, в периода 1880-1960г.