Областният управител свика среща за ВиК асоциацията Бургас е първата област, която стартира със създаването на такава асоциация през март 2010г., това е и причината бургаският губернатор да покани областните и заместник - областните управители на другите области в страната да вземат участие в работния форум и да обсъдят конкретни стъпки, по които ще работи асоциацията. Екатерина Захариева – зам.-министър Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Владимир Стратиев – началник кабинет Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ и Галина Симеонова – изпълнителен директор Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДОС/ към МОСВ запознаха присъстващите с актуална информация по дискутираната тема, броя на учредените асоциации и действията, които трябва да се предприемат за бъдещето им успешно функциониране.

Според последните промени във Закона за водите от юни месец 2009 година в управление на  ВиК асоциациите влизат всички ВиК съоръжения на територията на дадена област, които до този момент са били управлявани от общини, от ВиК дружества, от държавата или частни фирми. Същия закон предвижда дяловото участие на държавата в тези асоциации да бъде 35 %, а останалите 65% да се разпределят между общините в областта и именно в техните правомощия е да вземат решение за предоставяне  на тези системи и съоръжения за експлоатация на ВиК оператор.

Към настоящия момент 11 области са учредили такива асоциации, но предпоставка за тяхното реално заработване е да бъде събрана и обобщена цялостна информация относно ВиК активите, публична и държавна собственост, на територията на всяка една от областите. Едва след изготвяне на пълен списък на съответните системи и съоръжения Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще може да ги предостави за управление на асоциацията по ВиК.

Във форума участие взе и главният секретар на Министерски съвет – Росен Желязков, който обсъди с присъстващите  измененията в Закона за държавната собственост, съкратените бюджети и ограничителните мерки, които се наложи да предприемат областните администрации.