ODZ

ODZ

Обмислят премахването на ОДЗ-та във Варна


По нейни данни, резултати от проучване на раждаемостта в града показват, че належаща нужда от детска ясла в близко бъдеще ще има в крайния варненски квартал "Владиславово". Поради тази причина от общината вече са изготвили проект и количествено стойностни сметки. Очаква се строежът на детското заведение на принципа на публично-частното партньорство да започне още следващата година, каза доц. Маринчева. 
Освен чисто новата детска ясла във "Владиславово" се предвижда още и изграждането на една пристройка за две групи в яслата в кв. "Младост" и надстройка за една група в ясла "Звънче" на ул. "Рила". Стойността на проектите е 3,2 милиона лева. Те ще осигурят нови 175 места, поясни доц. Маринчева.
Тъй като ще са осигурени достатъчно места, от общината обмислят идеята, част от яслените групи, които се помещават в Обединените детски заведения /ОДЗ/ да бъдат преместени в самостоятелните ясли. Така ОДЗ-ата ще стана изцяло детски градини и ще могат да обхванат 5 и 6 годишните малчугани, чието образование става задължително. Идеята обаче тепърва ще се реализира, обясниха от общината. 

Днес+