Докладната записка е входирана от кмета Димитър Николов (вдясно). Снимки Лина Главинова

Докладната записка е входирана от кмета Димитър Николов (вдясно). Снимки Лина Главинова

Общинският съвет на Бургас гласува Община Бургас да вземе кредит за реализацията на проекта за библиотеката. Максималният размер на дълга е до 5 971 095 лева.

Дейностите по проекта "Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно - образователен център за съвременно изкуство и библиотека, находяща се в централната част на град Бургас" започнаха на 8-ми август. Обществената поръчка, обявена от Общината, за реализацията на проекта бе спечелена от "БИ Бургас 2019" ДЗЗД със седалище Карнобат. В обединението влизат три фирми - "Партньори - А.Т." ЕООД със седалище Карнобат, представлявано от Тодор Атанасов и две софийски фирми - "Енергоинвестинженеринг" ЕООД с управител  Цветан Видолов и "Алди комерс груп" ЕООД с управител Велко Велков. Финансирането ще бъде 50% от Оперативната програма "Региони в растеж" и 50% съфинансиране. Тъй като Общината не разполага с цялата сума, тя трябва да изтегли кредит. Това наложи и входиране на докладната записка в ОбС от кмета на Бургас Димитър Николов. Средствата ще бъдат получени като поет дълг от Общината от финансовия инструмент - фонд за градско развитие "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ). ФУГ е избран за фонд за градско развитие за регионите София и Южна България, след проведена обществена поръчка от Фонд мениджър на финансови инструменти за България.

Максималеният размер на дългосрочен дълг е 5 971 095 лева, срокът за усвояването му е до 24 месеца. Погасяването ще стане чрез 144 лихвени плащания и 120 погасителни вноски по главница.

Общата прогнозна стойност на проекта е в размер на 9 943 899 лева като максималния размер на БФП по инвестиционна програма e 3 646 100 лева. Допустими разходи за финансиране чрез безвъзмездна помощ за обекти от "Културна инфраструктура" са само разходи за СМР, като в конкретния случай общата стойност на строително-монтажните дейности надвишава допустимия размер на безвъзмездната помощ. Останалата част от СМР, както и доставка на оборудване и обзавеждане ще бъдат финансирани чрез средства от финансовия инструмент в размер до 5 971 095 лева. Предвижда се разходите по време на реализацията на проекта за управление, строителен надзор, авторски надзор, разходи за публичност и визуализация и разходи за въвеждане в експлоатация на обекта да бъдат допълнителен собствен принос от бюджета на общината, извън финансовия инструмент.

След реализацията на проекта, в сградата на немската болница ще се премести Регионална библиотека "Пейо Яворов", която сега се помещава в четири сгради в града. Там ще има и Центъра за съвременно изкуство с големи изложбени площи.

По проекта са предвидени извършване на строително - монтажни дейности по реконструкция  и преустройство на съществуваща сграда и изграждането на нова пристройка за обособяване на културно - образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека. Реконструкция и ремонт на покрива. Ремонт на вътрешния двор и обособяване на малък амфитеатър. Осигуряване достъп за хора в неравностойно положение до всички обществени зони и помещения посредством асансьори. Мерки за постигане на енергийна ефективност. Закупуване на ново обзавеждане и оборудване за всички зали, читални и кабинети.

След осъществяване на проекта стопанисването и управлението на Културно-образователния център (музей) за съвременно изкуство ще бъде възложено на ОП "Летен театър, фестивали и концерти". Частта от сградата на бившето Немското училище, която ще се реконструира и пригоди за библиотека, ще бъде предадена за безвъзмездно ползване на Регионална Библиотека "Пейо Яворов".

Галерия