Част от къщите по улицата са паметници на културата и това налага съгласуване на проектите с Министерство на културата. Снимки Лина Главинова

Част от къщите по улицата са паметници на културата и това налага съгласуване на проектите с Министерство на културата. Снимки Лина Главинова

Общинският съвет на Бургас задължи собствениците на имоти, паметници на културата, които се намират на улица "Алеко Богориди" да ги ремонтират. Докладната записка бе входирана от кмета на Община Бургас Димитър Николов и бе подкрепена с мнозинство от съветниците. Става въпрос за 20 къщи, които се намират на улицата. Комисии от Община Бургас са направили няколко обследвания на сградите и са направили предписания за ремонта.

Улица "Алеко Богориди" е част от туристически маршрут, по който минават стотици туристи. Докато разглеждат града те виждат и лошото състояние на част от сградите, които не се поддържат от собствениците им. В резултат на това по тях има нарушени и паднали мазилки, обрушени парапети, козирки и корнизи. "Сградите са разположени на уличната регулация и лошото им физическо състояние носи опасност от падащи части от мазилки, корнизи, улуци и други фасадни елементи, което застрашава живота и здравето на преминаващите в непосредствена близост до тях. Партерните нива са заети от търговски обекти, в това число и заведения за хранене с разположени пред тях маси за открито сервиране, което допълнително увеличава опасността от нараняване при откъсване на части от фасадата. Неподдържаните фасади нарушават общото възприятие и не се вписват в ансамбъла на градската среда", се чете в докладната записка на кмета Димитър Николов.

Градоначалникът предлага Община Бургас чрез общинско предприятие "Общински имоти" да изготви проекти за изпълнение на ремонтно-възстановителни дейности по уличните фасади на сгради, попадащи в ансамбъл на градска недвижима културна ценност улица "Алеко Богориди". Проектите ще бъдат изработени за сметка на Общината и изпратени за съгласуване с Министерството на културата. След като оттам дадат съгласието си, проектите, ведно с указания и срокове за изпълнението им да бъдат предоставени безвъзмездно на собствениците на сградите.

При неизпълнение на указаните, необходими съгласно инвестиционен проект и дадените предписания ремонтно-възстановителните дейности, същите да се извършат от ОП "Общински имоти" по утвърдени единични цени и показатели по Справочник на цените в строителството - СЕК бр.1/2018г., като в тези случаи вложените средства да бъдат претендирани за възстановяване от собствениците на реконструираните сгради и самостоятелни обекти в тях.

За изработването на проектите са предвидени 50 000 лева, а за ремонтните дейности са предвидени 140 000 лева.

Ако собствениците не извършат ремонтите, според указанията на администрацията и за своя сметка, това ще бъде направено от общинското предприятие. След това Общината ще си търси парите по съдебен ред, уточниха оттам.

Галерия