IMG_4947

IMG_4947

ОбС Царево подкрепи Независим живот

- "Подобряване на достъпа на хора с увреждания и хора над 65 г. в невъзможност  за самообслужване до услуги за социално включване и здравеопазване" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014-2020".

Кандидатстването по този проект ще даде възможност за създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда. 325 човека на територията на Общината са с увреждания над 50%, регистрирани в ДСП Царево. Основната цел на проекта е да бъде подобрено качеството на живот на най-уязвимите обществени групи в община Царево. Чрез проекта ще бъде разширен кръга на предоставяните социални дейности и ще се облекчат условията за социално включване. За целта ще бъдат обучени и наети екип от специалисти - психолог, рехабилитатор, медедицински сестри, лични асистенти и домашни помощници. Наемането им ще облекчи значително живота, здравословните и социалните проблеми на нуждаещите се, от една страна и ще създаде заетост от друга.

В друга точка от дневният ред се прие и Изменение и допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на Община Царево. Настоящата наредба не съдържа разпоредба, уреждаща контрола и санкциите за незаконно къмпингуване, а от там и за недопускане в тези райони на замърсяване на околната среда и получаващи се от тази дейност нерегламентирани сметища. Основен мотив за допълнението на наредбата е да се ограничи безразборното къмпингуване, последиците от които са замърсяване на природата. С допълнението на Наредбата, при констатиране на нарушения, на нарушителите ще бъде налагана глоба в размер от 200 до 2 000 лева, а при повторно нарушение се налага глоба в размер от 2 000 до 5 000 лева.