Специализираната детска болница ще предлага лечение на деца от Източна България. Снимката е илюстративна

Специализираната детска болница ще предлага лечение на деца от Източна България. Снимката е илюстративна

Общинският съвет на Бургас ще решава утре за договора между Община Бургас и Европейската инвестицонна банка, който касае изграждането на Специализирана детска болница в Бургас. Извънредната докладна записка на кмета на морската община Димитър Николов, касаеща подписването на споразумението ще бъде разгледана и гласувана на сесията на местния парламент, която ще се проведе на 30-ти юни. Ако бъде подкрепена, това ще даде "зелена светлина" за започване на планиране на дейностите за изграждане на специализираното детско лечебно заведение.

Здравеопазването и изграждането на модерна специализирана детска болница са основен приоритет на Община Бургас, а тъй като обектът има и стратегическо значение за българското здравеопазване, услугите на Европейската инвестиционна банка ще се предоставят безплатно на Община Бургас. Срокът на дейностите е 24 месеца от подписване на договора, а възможните дати за подписване на споразумението са 6 или 7 юли.

Подписването на споразумение между Община Бургас и Европейската инвестиционна банка представлява втората важна стъпка към реализирането на проекта за изграждане на Специализирана детска болница, след като в началото на година стартира процедурата по промяна на устройствения план на комплекс "Зорница", с който се отрежда терен за изграждането й. Избраното място е в непосредствена близост до УМБАЛ-Бургас, за да може бъдещата детска болница да има топла връзка с УМБАЛ-а и да ползва целия й ресурс.

Документът е разделен на две фази. Първата касае преглед на капацитета и потребностите от здравни и педиатрични услуги в Бургас, оценка на нуждите, потребностите от човешки ресурси за дейността на бъдещата педиатрична регионална болница, източниците на финансиране и икономически анализ на бъдещата инвестиция. Втората фаза е свързана с съответствието с европейското и националното законодателство, функционално планиране, предварително проектиране, етажно разпределение, списъци с оборудване и др.

Идеята е Специализираната детска болница да обедини всички педиатрични специалности на едно място и да позволи комплексно лечение на децата, не само от община Бургас, а и от цяла Източна България.

В нея ще има отделения по педиатрия, пулмология, гастроентерология, ендокринология, офталмология, ушно-носно-гърлени болести, алергология, дерматология, рехабилитационна медицина, анестезиология, интензивно лечение, образна диагностика, клинична лаборатория, микробиология, спешна медицина. Чрез тях болницата ще осъществява диагностика и лечение на заболявания и болестни процеси, рехабилитация, консултации, поискани от лекар от друго лечебно заведение, диспансеризация, учебна и научна дейност.

Кметът на Бургас предлага терен за паркинг да стане терен за детска болница