DSC_9804

DSC_9804

Община Бургас даде 1 млн. лв. за апарат за Онкото

е 16-срезов и е първият компютърен томограф, който се закупува и въвежда в експлоатация в здравни заведения в Бургас. Подобни апаратури има в София, Пловдив и Стара Загора.

"С този апарат ще се прави прецизна предлечебна диагностика, диспансерно наблюдения на пациенти след проведена терапия и планиране на лъчелечебната дейност", обясни д-р Радостин Дичев директор на Онкото. Той показа апаратурата на кмета Димитър Николов и заместника му д-р Лорис Мануелян. Апаратът прави конвенционални изследвания при минимално облъчване на пациента.

Със закупуването му се решава част от проблема на пациентите, на които сега няма да им се налага да пътуват до други градове, за да им бъде поставена правилна диагноза и да бъдат лекувани.

"Остава през следващата година да закупим и мултимодален линеен ускорител, който ще бъде първия монтиран в Бургас и като качество ще бъде най-модерният до този момент в страната. С това обновителният цикъл за предоставяне на съвременна медицинска апаратура ще бъде затворен", каза кметът Николов.