DSC_8674

DSC_8674

Община Бургас получи 40 дка на Минералните бани

след решението на Министерски съвет.

Държавата търси възможности за отпускането на половин милион лева за финансиране на археологическите разкопки в района, след като преди седмица с това се ангажира в Бургас премиерът Бойко Борисов.

Идеята на кметът Димитър Николов е мястото да се развие като балнеоложки, спортен, музеен и туристически център. Преди няколко месеца Министерството на екологията прехвърли на Общината правото за стопанисване на 4 минерални извора. Там се намират древните терми с 6000-годишна история – Аква калиде.

Общината ще отдели собствени средства и ще кандидатства по оперативни програми на ЕС за изграждането на спортен комплекс, двата плувни басейна, игрища за тенис, баскетбол и други спортове.

"С решението за прехвърлянето на терена ни се "развързват ръцете" да възстановим този запустял район и да го превърнем в атрактивен туристически, рекреативен и спортен център", заяви кметът Николов.

Общината вече е подготвила проект, с който ще кандидатства пред българо – норвежката програма за финансирането на нов туристически маршрут Аква калиде. На мястото ще бъде изграден и музей, където ще бъдат изложени всички артефакти, намерени при разкопките.

Според министър Дянков, реставрирането на историческите паметници в района на Минералните бани може е добра инвестиция в българската икономика.

Община Бургас от три години финансира археологически проучвания, с които вече са разкрити части от цял архитектурен комплекс. Вече е разкрита част от крепостната стена на града и северният вход към нея от времето на император Юстиниян І /527-565 г/.

В момента се извършват разкопки на разкрила се средновековна църква, стопански сгради и хан от XI-XIV век, тракийско светилище и тракийска могила, както и разкриването и реставрацията на антична и средновековна баня на „Акве Калиде термополис” от I – XVII век, светилище и древна чешма.

Според археолозите, лечебните извори на Акве калиде са имали своите покровителки – Трите нимфи. Минералните бани са просъществували седемнадесет века, което ги прави уникални за историята на България. Ръководител на археологическия екип е н.с. Цоня Дражева.

Вече са открити оловни печати от X-XI век, бронзов кръст от XI в., над 200 антични монети, накити и култови предмети.