Кметът на Созопол Панайот Рейзи получи наградата. Снимка Община Созопол

Кметът на Созопол Панайот Рейзи получи наградата. Снимка Община Созопол

Община Созопол спечели награда за най-добър IT проект за иновативната система "BeNet", която внедри миналото лято. "BeNet" бе класирана от журито на конкурса "ИТ проект на годината" на първо място заради възможностите, които дава за безплатен, бърз, организиран и лесен достъп до информация за всички туристически обекти и събития от културния афиш, както и предлаганите услуги от местния бизнес и общинската администрация.

Община Созопол се състезаваше с още осем проекта в публичния сектор, като информационното приложение "BeNet" изпревари в оценките на журито предложенията на Община Бургас - "Булеварт" и системата за видеонаблюдение на Община Поморие.

Конкурсът "ИТ проект на годината" се организира за петнадесета поредна година от "ICT Media", в лицето на "Computerworld България". Целта на инициативата е да бъдат представени най-значимите, мащабни и ефективни ИТ проекти по изграждането и използването на информационни системи и решения в българските компании, предприятия и институции в национален мащаб през съответната година на провеждане на конкурса.

На специална церемония бяха връчени отличията на победителите в различните категории.  Наградата на Община Созопол бе връчена на кмета Панайот Рейзи от изпълнителния директор на Националното сдружение на общините - Силвия Георгиева, която поздрави кмета за иновативните решения, които се внедряват на територията на общината в полза на туристите и бизнеса. "Една малка община като Созопол, показа че съвременните технологии могат да се използват за добруването на общността и да помагат за развитието на туристическия бизнес", заяви Силвия Георгиева  по време на церемонията.

"Созопол се утвърди като водеща туристическа дестинация на Южното Черноморие и за да запазим водещата му позиция, аз и моя екип правим всичко възможно да развиваме туристическите услуги, а приложението "BeNet" е възможно най- доброто решение, от което се ползват многобройните туристи, а и самия хотелиерски и ресторантьорски бизнес", заяви кметът Панайот Рейзи и благодари за високата оценка и наградата за най-добър IT проект за 2018 г.

Дигитална комуникационна система "BeNet" е част от най- мащабния проект на Община Созопол - "Проектиране и изпълнение на енергоспестяващи мерки и дейности по модернизация, реконструкция, интелигентно управление и енергиен мениджмънт на система за улично осветление на община Созопол", който се финансира със средства от общинския бюджет.

През втория сезон на "BeNet" на територията на Община Созопол ще стартира и нова функционалност на системата, съдействаща за подобряване на електронното публично управление. Всеки отдел от администрацията на Общината ще може да ползва комуникационен канал, за който гражданите да се абонират по интереси, така че всички предстоящи важни дати или събития (напр. срокове за плащания на данъци, такси, заявления за отпускане на помощи, и др.), да бъдат своевременно съобщавани директно към мобилните устройства на потребителите.