Ако мачовете продължават да се играят при вход свободен, трибуните на стадиона няма да се напълнят

Ако мачовете продължават да се играят при вход свободен, трибуните на стадиона няма да се напълнят

Община Бургас дава 160 000 лева за финансово подпомагане на представителния отбор на "Черноморец 1919" за настоящата календарна година, установи проверка на "Черноморие". Сумата бе гласувана на сесията на Общинския съвет в края на януари като част от бюджета за 2020 година. Парадоксалното в случая е, че докато Общината финансира представителния мъжки тим, от ръководството на клуба обявиха безплатен вход за мачовете на "Черноморец 1919" от пролетния полусезон в Югоизточна Трета лига.

Първият е тази събота срещу "Сокол" - Марково и е от 18-ия кръг. Домакинските срещи ще се играят на централния терен на стадион "Черноморец".

На входа на стадиона са поставени дарителски каси. Всеки зрител, според възможностите си може да дари определена сума. Парите ще бъдат използвани за покриване на част от разходите.

Въпросът, който изниква е: "След като мачовете ще се играят при вход свободен, феновете как ще бъдат мотивирани да дарят средства за отбора?". Не е ли крайно време бургазлии, които твърдят, че милеят за футбола в града да започнат да го подпомагат, не само морално, но и финансово. И докато Община Бургас ще продължава да финансира професионалния футбол, а той да се играе пред празни трибуни и при това без пари?

Спортът е скъпо удоволствие, още повече и професионалният. А когато част от данъците на бургазлии отиват за финансиране на един футболен клуб е крайно време да видят и резултати. С тях ще дойдат и спонсорите. Защото на всички е ясно, че без пари нещо не се получава. И тази максима важи с пълна сила за футбола.

Явно Община Бургас и бургазлии като данъкоплатци можем да си позволим да даваме пари за професионалния футбол в града, а той да не дава нужните резултати.

С вход свободен стадион не се пълни, както и не растат приходите на клуба. За сметка на това разходите не намаляват, напротив. И няма да се изненадам, ако още в средата на годината се поискат носи средства за издръжката на представителния тим на "Черноморец 1919". Защо? За неговото развитие? Или за да покрием загубите?

Гледката на фенове и ръководство на футболни клубове, препълнили залата на Общинския съвет по време на сесия, за да искат пари или опростяване на задължения сме я виждали. И ако клубът продължава с политиката си на вход свободен за срещите ще я гледаме още много пъти.