Flora2

Flora2

Общината: Ще вземем нисколихвен кредит за Флората че няма да подкрепят новите кредити на общината. "Обектът е с перфектна локация и е свързан с една прекрасна традиция, дала и неговото име – ежегодното международно цветно изложение "Флора". За съжаление, в момента състоянието на експо центъра никак не е цветущо. Съоръжението е проектирано и реализирано в началото на 80-те години на миналия век. То се състои от 3 броя конструкции оранжериен тип с обща площ 1347 квадратни метра. Изложбените халета имат метален скелет. Покритието е временно, двупластово от външна и вътрешна текстилна вата, и се сменя всяка година заради бързата амортизация. След дългогодишна употреба металните конструкции на павилионите са в неугледно състояние. Ако не се вземат мерки, в крайна сметка те ще станат и опасни.

Към настоящия момент "Флора" е с остаряла визия и е нерентабилна, тъй като ежегодните разходи по поддръжката са много по-големи от генерираните приходи. Липсата на отоплителна инсталация, пожароизвестителна и сигнално-охранителна система не позволява пълноценното и целогодишното ползване на съоръжението.Flora

Желанието на Община Бургас е не да ремонтира постоянно старата конструкция от миналия век, а да изгради нещо красиво и трайно, което носи приходи, а не само разходи на града", се казва в писмото на администрацията разпространено до медиите.

От общината са подготвили и спечелили проект, одобрен за финансиране по инициативата "Джесика", чийто ресурс идва от  Европейския фонд за регионално развитие. Програмата е готова да отпусне нисколихвен дългосрочен кредит за реализирането на проекта, който при одобрение от местния парламент ще се тегли от банка.

"Уведомяваме групата на БСП в местния парламент, че Община Бургас е кандидатствала за финансиране към Фонд за регионално развитие, а не към банка. В МРРБ е извършен изборът на банка – кредитор, чието име впоследствие просто ни бе съобщено. В пълно съответствие със Закона за общинския дълг Община Бургас вече проведе обсъждане за поемане на общински дълг по проект за изграждане на експозиционен център "Флора Бургас". На него присъстваха журналисти, граждани и общински служители, но то не беше уважено с присъствието на общински съветници. Нито на самото обсъждане, нито по друг повод до настоящия момент в Община Бургас са постъпвали възражения по поемането на общинския дълг", се казва още в писмото на общината.

Според проекта, "Флора"-та ще изглежда така: експозиционен център с многофункционални зали за постоянни и временни експозиции, конферентен туризъм и широк спектър от културни събития. Главната  сграда ще се състои от пет основни зали за експозиции (модули), с различна височина, обединени в средата с приемно-разпределителна зона, допълнително тяло за експозиции, щандове за търговска дейност във вътрешния двор, открити експозиционни площи и трафопост, като е предвидено и облагородяване на прилежащите зелени пространства. Проектът е изцяло съобразен с околното парково пространство и ще се вписва по естествен начин в него. Достъпът на автомобили ще продължи да бъде ограничен.

Основните цели на проекта са обновяване и модернизиране на "Флора Бургас", осигуряване на възможност за развитие на конгресен и събитиен туризъм, което е предпоставка за удължаване на сезона. Наличието на подобен експо център ще помогне на Община Бургас за привличане на атрактивни международни изложби от Британския музей, Лувъра или Ермитажа.

С реализирането на проекта в бюджета на общината ще постъпват приходи от продажба на входни билети за музейните експозиции, от целогодишно отдаване под наем на модули, прилежащи площи и зали, както и приходи от организиране на изложби и събития. Именно с тези постъпления ще бъдат погасявани главницата и лихвата по кредита.

Община Бургас няма намерение да отдава обекта на концесионен принцип и смята, че има капацитета да го управлява сама.