DSC_3257

DSC_3257

Общинско звено ще бди за трафика в Бургас за разглеждане в Общински съвет. Ако докладната записка бъде приета на сесията този месец, звеното ще стане факт. Предвижда се чрез него да се прави пълен анализ на съществуващата организация на движението. Пътните знаци, маркировката, пешеходните пътеки, светлинната сигнализация и съоръженията за ограничаване на скоростта ще бъдат под наблюдението на експертите. Звеното ще може да организира изработването на нов генерален план за организацията на движението съвместно с неправителствени организации. Всички сигнали на граждани по отношение на инфраструктура, опасни участъци, неработещи светофари и цялостната организация на движението ще бъдат разглеждани от специалистите в структурата. Предвидено е в нея да работят 6 експерта.

Повод за предложението на бургаският кмет е все по-интензивното движение в Бургас и увеличаващите се пътни инциденти. Броят на регистрираните автомобили расте ежедневно, както и трафикът от други градове до Бургас и Южното Черноморие. Данъчно декларираните превозни средства в общината са 96 500, а от началото на годината са вписани още 7 600. В тези цифри не са включени колите, които са регистрирани на други места, но се използват от хора, които живеят и работят в Бургас. Всеки ден по пътните артерии се вливат стотици автомобили, които са ангажирани с търговска дейност в района или преминават транзитно.
Новото звено ще работи в тесен синхрон с Областна дирекция полиция - Бургас. Повод за това е увеличаващата се "черна" статистика за катастрофи и инциденти на пътя с убити и ранени.