Chayka1

Chayka1

Обучават 270 деца в ремонтирата градина

и директорът на детското заведение Димитрина Топалова. Детската градина е едно от 10 – те учебни заведения, включени в проекта за саниране и подобряване на енергийните характеристики със средства, осигурени от Община Бургас по фонд "Енергийна ефективност".

"ЦДГ "Чайка" е първият наш обект по програма "Енергийна ефективност". Поставили сме си за задача, успоредно с изграждането на нови, до година и половина всички детски градини на територията на община Бургас да бъдат санирани и отговарящи на съвременните изисквания за енергийна ефективност", заяви кметът Николов по време на тържеството.Chayka

Ремонтът в ЦДГ "Чайка", извършен през това лято, е на обща стойност около 270 000 лева, 70 000 лева от които са общински средства, а останалите – по линия на фонд "Енергийна ефективност".

Откакто е изградена през 1988 г. – вече 23 години, в ЦДГ "Чайка" не е извършван толкова мащабен и сериозен ремонт. На фасадата и на трите павилиона на градината е положена нова хидро- и топлоизолация, а старата и амортизирана дограма е подменена с нова. На покрива й са монтирани соларни панели за обезпечаване нуждите от топла вода в детското заведение. Нововъведение, освен слънчевите колектори, е и модерната система за отопление и охлаждане, която ще предостави изключителен комфорт за децата, независимо от сезона.

Повишаването на енергийните характеристики на сградите ще осигури екологично чиста и евтина топла вода и енергия, без щети за околната среда и значително по-ниски разходи за отопление през зимата.

Освен нея, в проекта за саниране и въвеждане на мерки за енергийна ефективност са включени още 8 детски градини и 1 училище, 6 от които също са вече напълно готови да посрещнат своите възпитаници.