Огнеборци: Внимайте с уредите, да не стане пожар разстояния от горими материали. Изключвайте електрическите уреди след употребата им и при спиране на ел. напрежението, предупреждават огнеборците. Не претоварвайте електрическата инсталация и не подсилвайте електрически предпазители (бушони). Когато подовата  конструкция е горима, отоплителните  уреди  да се поставят върху негорима подложка.

 

 

Не оставяйте деца без надзор в помещения с отоплителни уреди на твърдо гориво или с необезопасени електрически уреди.

При пожар веднага съобщете на телефон 160 или 112, след което се опитайте да загасите пожара с пожарогасител или подръчни средства. Организирайте евакуацията на застрашените от пожара хора и имущество.

В задимени помещение се движете полунаведени  или пълзешком покрай стените, като се опирате в тях. Притиснете плътно до устата и носа намокрена кърпа или парче плат. При пожар или задимяване в стаята търсете децата под легла, зад печки, в гардерoби и други места където могат да се скрият. Ако пътищата за евакуация са силно задимени и има опасност да пострадате не излизайте от жилищата си. Влезте в банята, уплътнете добре с мокър памучен или вълнен плат вътрешната страна на вратата, пуснете душа, и при необходимост застанете под него.