Празникът на Острова е навръх 15-ти август. Снимка Черноморие-бг

Празникът на Острова е навръх 15-ти август. Снимка Черноморие-бг

Остров "Света Анастасия" ще празнува четири дни рождения си ден. Той се пада на 15-ти август - Успение Богородично. Тази година обаче тържествата ще продължат четири дни от 13-ти август, четвъртък, до 16-ти август, неделя. На 13-ти август Бела Бенова ще открие своята фотоизложба "Дом на светлината - морските фарове от България и света" и ще представи книгата си "По пътя на пулсиращата светлина". От 21.00 часа ще бъде началото на концерта на "LEMON BOX & RED LIGHT District Project".

На 14-ти август в 11.00 часа ще започне инициативата "Часът на поета" с участието на Бургаска писателска общност. Концертът на Жоана Амендоейра е от 21.00 часа.

Кулминацията е на 15-ти август, събота. Празничното островно хоро с участието на професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" започва в 11.30 часа. В 18:00 часа е началото на премиерата на "Книга за песните" с автор Стефан Вълдобрев, а от 21.00 часа концертът на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени".

На острова акостира една от най-забележителните групи на съвременната ни музикална сцена. "Обичайните заподозрени" са в състав: емблематичният български актьор, певец, композитор и филмов режисьор Стефан Вълдобрев, рок легендата Иван Лечев, джаз (етно) рок виртуозът Стоян Янкулов, басистът Веселин Веселинов - Еко и китаристът Мирослав Иванов.

На 16-ти август от 11.00 до 16.00 часа ще се състои Детска работилничка за изработване на сувенири. За неделя е планиран и водосвет по случай празника Голяма Богородица в островния храм "Успение Богородично".