Zatvor

Zatvor

Осъдиха в България за нечовешки условия в затвора

Мъжът е пребивал в затвора в периода 2002-2009 г. Според магистратите страната ни е нарушила член 3 от Европейската конвенция за правата на човека. В решението си ЕСПЧ посочва, че Шахънов е живял в нечовешки и унизителни условия, не е имал адекватен достъп до тоалетна и течаща вода целодневно, а само за кратко време три пъти на ден.

През останалото време той е трябвало да удовлетворява своите естествени нужди в кофа в килията, понякога пред очите на останалите си съкилийници. Съдът също установява, че в столовата и в тоалетната е имало плъхове, килиите са били студени и влажни, а затворник е имал възможност да се къпе веднъж на две седмици.
Магистратите в Страсбург изтъкват, че има нарушение на член 3, независимо от това, че осъденият е получил обезщетение от 500 лева, след като е завел дело за условията в затвора пред националните съдилища. Според ЕСПЧ това обезщетение е много малко и е само за част от периода на неговото пребиваване във Варненския затвор.
Страната ни е осъдена и защото е нарушила други точки от Конвенцията, а именно - кореспонденцията на затворника е била системно проверявана и четена от администрацията на затвора, а наказателното производство срещу него е продължило прекалено дълго.
Поради тези нарушения Шахънов ще получи обезщетение в размер на 7 000 евро.

Днес+