Проф. Тодор Кантарджиев (в средата) дойде в Бургас във връзка с мащабното антително изследване, което се прави тук. Снимка Черноморие-бг

Проф. Тодор Кантарджиев (в средата) дойде в Бургас във връзка с мащабното антително изследване, което се прави тук. Снимка Черноморие-бг

От 1 000 души тествани до този момент за наличие на антитела, само четирима са с игг антитела, което означава, че са "срещали" COVID - 19, каза д-р Георги Паздеров - шеф на Регионалната здравна инспекция в Бургас. Това сочат първоначалните резултати от мащабното антително проучване, което се прави между 2 000 жители на общините - Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Царево и Приморско, за което "Черноморие" вече писа. То има за цел да установи, колко човеща са боледували от COVID - 19 и имат антитета. Тестването е започнало, а пробонабирането се извършва от екипи на РЗИ - Бургас. Взема се кръв от вената, от която се отделя серум, в който се търсят игг антитела. Те са доказателство дали тествания е "срещал" вируса.

1 000 души ще бъдат тествани в община Бургас и 1 000 в останалите морски общини. Първоначалните резултати трябва да са готови до 15-ти юни.

"Това изследване се прави по препоръка на Европейския център по контрол на заболяването и се прави по подобие на това, което бе извършено в германския град Хайнсберг. То ще установи имунитета, болните и колко са имали "среща" с вируса", каза проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с корона вируса. Той дойде в Бургас, за да консултира Общинския кризисен щаб в каква посока да завърши първия етап на изследването. "Вторият етап ще го направим през есента, когато свърши туристическия сезон", уточни кметът на Бургас Димитър Николов. По негова идея се прави сега аннителното изследване.

В него на първия етап ще бъдат обхванати 3 000 души. Те са разделени на половина мъже и жени. Приоритетно се тестват заетите в туризма и контактни лица на болни от първи ред. След като тестването в морските общини приключи и резултатите бъдат обобщени, ще бъдат тествани още 1 000 души от останалите общини в област Бургас.

Тестване на 2 000 жители на Бургас и морските общини ще установи дали са боледували от COVID - 19