Заповедта за влизане в страната е издадена днес, 5-ти януари, но влиза в сила от 7-им януари. Снимката е илюстративна

Заповедта за влизане в страната е издадена днес, 5-ти януари, но влиза в сила от 7-им януари. Снимката е илюстративна

От 7-ми януари, петък, лицата, които пристигат у нас от страни, попадащи в "червената зона", се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест.

Това гласи заповед на министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, издадена днес, 5-ти януари, информират от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина. Карантината не подлежи на отмяна.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Също от 7-ми януари влиза в сила актуализиран списък на държавите по цветови зони.

В "зелената зона" влиза Румъния. В "оранжевата зона" от същата дата попадат Австрия, Унгария и Люксембург. В "червената зона" преминават Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора, Малта и др.

С пълния текст на заповедта и със списъка на държавите по цветови зони можете да се запознаете ТУК.