Среща по проблемите на въздуха на Бургас предхождаше докладната записка по темата. Снимка Архив Черноморие-Бг

Среща по проблемите на въздуха на Бургас предхождаше докладната записка по темата. Снимка Архив Черноморие-Бг

От БСП зависи дали ще има референдум за чистия въздух в Бургас. Решението ще бъде взето тази вечер на заседание на Общинския съвет на партията. Предложението за провеждане на референдум е на група общински съветници. За да бъде входирана докладната записка с искането в местния парламент, бяха нужни подписите на 11 съветници. Под текста подписите си сложиха - Константин Бачийски - СЕК, Живко Табаков - независим, избран от листата на "Реформаторския блок", Тодор Ангелов - избран от листата на АБВ, Евгений Мосинов - БСП, Ангел Божидаров - НФСБ, Бенчо Бенчев - независим, избран от листата на БСП, Стоян Колев - БСП, Ивайло Вагенщайн - НФСБ, Кирил Начев - СЕК, Георги Дражев - НФСБ и Антон Коджабашев - АБВ.

Евгений Мосинов, който е партиен член и Стоян Колев, който е от гражданската квота на БСП са сложили подписите си под предложението за референдум без да са консултирали това с организацията в Бургас. Тази вечер пленумът на червените ще реши дали подкрепя докладната или не. От решението ще стане ясно и дали докладната ще бъде разгледана на сесията на ОбС, която е насрочена за 27-ми ноември, вторник. Ако БСП реши, че е против референдума съветниците от партията им трябва да се съобразят с това и да оттеглят подкрепата си за докладната запаска. Това автоматично означава, че тя не може да бъде разглеждана, след като няма нужните за това 11 подписа на съветници. Има и вариант при който червените гласуват против, но съветниците им не се съгласят с това решение и запазват подкрепата си за референдума. Това със сигурност докладната ще бъде разгледана на сесията и гласувана. Но какво ще е решението на партията спрямо действията на съветниците им е друг въпрос. Съществува и трети вариант, при който БСП подкрепи референдума. Тази хипотеза обаче е най-малко възможната.

А въпросите с искането за референдум са два: 1. Считате ли, че е необходимо Община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки, съобразно действащото законодателство, за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух на територията на общината?; 2. Искате ли Община Бургас да сключи договор с независима международна организация за изготвяне пълен анализ на въздуха в общината и извършване на ежемесечен мониторинг на показателите и вредните емисии във въздуха?.