DSC_2768

DSC_2768

От Варна идват за ин витро процедури в Бургас

преди една година. През  март месец  то получи  и последния лиценз от Министерството на здравеопазването, а действителната работа в него започна преди 3 месеца, когато Бургаската болница  сключи договор с Националния фонд за подпомагане на ин витро.

Това мотивира 10  бургазлийки, които са използвали услугите на ин витро центрове във Варна,  вече да извършват процедурите в родния си град.  Отделно, други 25 жени са насочени към Националния фонд и чакат одобрение, за да започнат лечение в Бургас.

"Финансирането на процедурите се оказва ключов момент за двойките, затова те изчакват да получат одобрение от Националния фонд. Знаете, че обикновено се чака между 8 месеца и една година, а подаването на документи започна през април", разясни ръководителят на Звеното д-р Павлета Табакова. 

"Репродуктивната медицина беше изключително необходима за града ни, защото досега бе свързана  с пътуване, чакане и неудобства. Сложихме едно добро начало. Община Бургас и лично кметът Димитър Николов  работят  упорито за подобряване на здравеопазването в общината", каза д-р Лорис Мануелян.

Екипът на Звеното е  свършил огромен обем от работа, тъй като в последните 20 години репродуктивната медицина в областта не е била достъпна.  Картотекираните стерилни двойки, които провеждат лечение,  са над 350. От подложилите се на процедури 20 са забременели, като 10 са успели да задържат  плода. Първото от тези десет бебета се очаква след четири месеца и ще е момче.

"Откриването на Звеното нямаше да е възможно без помощта на кмета на Бургас Димитър Николов, зам.-кмета д-р Лорис Мануелян и всички общински съветници. Искам да изкажа благодарност и за отдадеността, която прояви  д-р Табакова, за да може бургазлии, които имат нужда от такова лечение  да спрат да пътуват  из страната", каза д-р Душепеев.

В момента Звеното подготвя свои кадри. Обучение преминаха двама биолози, както и трима лекари.

Снимка Лина Главинова