Отбелязват 85-я рожден ден на Виолета Масларова с изложба Идеята е на децата на художничката - Никола и Женя. Двамата от години живеят в чужбина. Сега Никола Масларов се връща от Белгия специално за рождения ден и изложбата.

В галерията са подредени картини от колекцията на семейството и от фонда на "Петко Задгорски". Само една малка част от тях ще бъде обявена за продажба, така че ценителите на Виолета Масларова ще могат да си купят избраната от тях. Виолета Масларова завършва специалност "Живопис" през 1949 година в Националната художествена академия, където нейни преподаватели са професор Никола Ганушев и професор Дечко Узунов. Рисува предимно пейзажи и цветя, но също и портрети, и фигурални композиции. Смятана е за един от най-добрите български маринисти.

От 1958 г. Масларова взема редовно участие в общите художествени изложби на СБХ, а също и изложби в чужбина: Будапеща, Прага и др. Нейни творби са притежание на Националната художествена галерия и художествените галерии в Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Стражица, Ямбол.

За творчеството си Виолета Масларова е удостоена с орден "Св.св.Кирил и Методий" II степен през 1970 г. и I степен през 1975 г. През 1999 г. получава наградата на Община Бургас за художник на годината. През 2000 г. става "Почетен гражданин" на Бургас. През 2004 г. получава първа награда за живопис на националното биенале "Приятели на морето"Масларова умира през 2006 г. на 81-годишна възраст. През 2007 г. книга за живота и творчеството ѝ пише изкуствоведката Пенка Седларска - уредник на художествена галерия "Петко Задгорски".

Изложбата посветена на годишнината от рожденията на Виолета Масларова ще бъде открита тази вечер от 18.00 часа в "Петко Задгорски".