Отборът на Царево остана трети в състезанието "Млад огнеборец" Състезанието се организира от звено "Пожарна безопасност и спасяване" - Бургас.

Първенството бе проведено с любезното съдействие на община Царево. Състезанията наблюдаваха зам.-областният управител Златина Дукова, директорът на областна дирекция на МВР – Бургас комисар Милен Димитров и директорът на областна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" - Бургас комисар Васил Василев. Гостите бяха посрещнати от кмета Петко Арнаудов и началника на РУ на ПБС - Царево Кирил Киряков.В състезанията участваха 9-те младежки противопожарни отряди, победители в районните състезания по общини – от Бургас, представен с отбор от Долно Езерово, Карнобат, Айтос, Несебър, Поморие, Средец, Малко Търново, Приморско и Царево.

 

Първенството започна с демонстративен опит на фаворитите от миналата година -отборът на Айтос, който спечели и днешното състезание, и за 7-ми пореден път грабна титлата областен победител. В действителност основните претенденти за първото място в областта всяка година са отборите на Айтос и Царево. Този път децата от Царево заеха третото място след отбора на Бургас.

Състезанията преминаха в две дисциплини - бойно разгръщане на състезателна пътека и 400 м щафетно бягане. Отборите се състояха от по две групи и капитан, първата, от които преодолява препятствия и напълва мишените с вода, а втората построява шлангова линия. Накрая участниците демонстрират нещо от ежедневието на пожарникарите - вързват на възли и поставят съоръжения. Определяща в състезанията е възрастовата граница. По-малките участници получават бонус за възрастта си и така отборът им събира по-голям брой точки.

За днешните състезания отборът на Царево тренира от началото на годината. Вече втора година подготовката на децата по МПО е под формата на СИП с училищен преподавател и участие на пожарникари професионалисти и се превръща в основна превантивна дейност на младите хора. Идеята е да се обучават повече деца и да се усвояват полезни противопожарни умения. Интересът от страна на децата е изключително голям.