След жестоки изтезания и 15-годишен затвор, свети Теодот умрял мъченически през 303 г.

След жестоки изтезания и 15-годишен затвор, свети Теодот умрял мъченически през 303 г.

Православната църква отдава почит на свети мъченици Теодот Анкирски, Петър и други.

Теодот живял по времето на император Диоклетиан, който жестоко мразел християните. Имал страноприемница в град Анкира. Като боголюбив християнин, той с радост давал храна и подслон на бедните и гладните, ободрявал и спасявал затворниците, а телата на умрелите за Иисус мъченици откупувал и погребвал по християнски обичай.

По това време жертва на гонениятя срущу християните станали и седем девици. Те много обичали Бог, затова били подложени на големи страдания. За непокорството им езичниците ги хвърлили в езерото, с привързани на шиите им огромни камъни. Там светиците намерили мъченическата си смърт.

Скоро телата им намерил Теодор, заедно със сродника си Полихрония и тайно ги погребал. Обезомял от случилото се, градският управител заповядал да хванат виновните, а телата на девиците - изгорил за назидание на всички християни.

От страх, че ще бъде смъртно наказан, Полихроний издал Теодот. Покрусен от предателството на своя събрат, светия човек сам се преда и пламенно защитил вярата Хистова. Това силно разгневило местните жреци и те поискали смъртта му. След жестоки изтезания и 15-годишен затвор, свети Теодот умрял мъченически през 303 г.