Отдават 11 плажа чрез търг, интерес само към Лозенец

Единствено за тази ивица са купени два комплекта тръжни документи. Крайният срок за подаване на заявления за участия в търговете е 31-ви май. Конкурсите ще се проведат на 1-ви юни. Ивицата на къмпинг "Ахелой" е извадена от първоначалния списък с безстопанствени ивици, тъй като има опасност за плажуващите там.

 

Комисията, назначена със заповед на областния управител Константин Гребенаров е установила, че подпорната стена на плажа на къмпинга, отделяща бреговата ивица е силно наклонена и представлява опасност за плажуващите. От областна администрация подготвят писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и община Поморие с молба за вземане на спешни мерки по брегоукрепването на въпросния плаж. Експерти от администрацията са убедени, че още не е късно този плаж да бъде отдаден под наем стига да се предприемат навреме необходимите действия по обезопасяването му.

В списъка с останалите единадесет плажа влизат "Поморие – почивни станции", "Сарафово – юг", "Бургас – централен", "Крайморие – север", "Крайморие - юг", "Вромос", "Черноморец", "Алепу", "Малък плаж – Лозенец", къмпинг "Делфин", "Резово". Сред изброените най-скъпа е първоначалната наемна годишна цена за бургаския плаж (254 061 лева), а най-евтин - плажът на "Резово" в община Царево - 847лева. Новото е, че за първа година, съгласно Методика за определяне размера на минималната наемна цена при отдаване под наем на морските плажове, приета с постановление №67 на Министерския съвет, първоначалните тръжни годишни наемни цени на всички плажове са намалени с около 30 %, също така срокът на договора е променен на пет години.

В конкурсите не могат да участват концесиоцени, на които договорите са били прекъснато едностранно от министерството, заради констатирани нарушения. Такъв е случаят с "Малък плаж - Лозенец", където договора бе прекъснат миналата година заради незаконно извършени застроявания.