Отдават безстопанствени плажове на търг за 5 години Желаещите да кандидатстват за тях трябва да подадат тръжни документи.

"Сумата сега, която се внася е с 30% по-ниска от преди и е 70 000 лева", коментира областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Той събра концесионерите на плажовете за разясняване на новата Наредба за водните атракции. В срещата участваха зам.-областният управител Златко Димитров, Живко Петров - шеф на "Морска администрация" и колегата му Хари Шахинян.

Концесионерите също могат да се включат в търговете за бедстопанствените плажове. Единственото условие е да не за загубили концесията си по една или друга причина.

Плажовете трябва да имат свое досие, в което да са вписани атракциите, които се предлагат. На всяка ивица обозначителните табели трябва да бъдат на четири езика - българският и английският са задължителни, другите два трябва да са съобразени с националността на останалите туристи, които ще почиват там. Целта е всеки летовник да може да се запознае с условията за ползване на атракциите. Фирмите, които ще отдават джетове, банани, водни колела и други ще трябва да имат сключен договор с концесионера. Документът трябва да е подпечатан и копие от него да бъде предоставено в Морска администрация.

Съгласно новата Наредба джетовете трябва да бъдат регистрирани, както тези, които се отдават на туристи, така и частните. Коридорът, в който излизат джетовете навътре в морето трябва да са широки 30 метра и в тях не трябва да плуват летовници. Коридорът трябва да е дълъг 200 метра и скоростта, с която трябва да се движат в него джетове и скутери да е 5 възела.

Целта на мерките е да се намалят броя на инцидентите, които стават през лятото по родното Черноморие. Най-честите сред тях са нещастните случаи с джетове.