Продължаваме да търсим специалист-хематолог, каза д-р Бойко Миразчийски - изпълнителен директор на УМБАЛ - Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Продължаваме да търсим специалист-хематолог, каза д-р Бойко Миразчийски - изпълнителен директор на УМБАЛ - Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Отделението по "Вътрешни болести и клинична хематология" в УМБАЛ - Бургас работи отново от днес, 27-ми януари, научи "Черноморие". "Проблемът е решен частично като назначихме двама лекари от Комплексния онкологичен център на по половин щат в отделението. Здравната каса разреши пълният щат да бъде разделен на две и по този начин Отделението отново да заработи. Лекарите ще съвместяват ангажиментите си в Онкологичния център и при нас", каза пред "Черноморие" изпълнителният директор  на УМБАЛ - д-р Бойко Миразчийски. Той изказа своята благодарност на кмета на Община Бургас Димитър Николов за оказаното съдействие при разрешаване на казуса със Здравната каса.

През декември м.г. Отделението затвори врати, след завеждащия хематолог - д-р Димо Рибов почина и поради липса на друг специалист. Това принуди пациентите с таласамия да пътуват до Варна, за да се лекуват. За да бъде провеждано лечение, включително и кръвопреливане на таласемиците, има изискване на НЗОК в болницата да има специалист-хематолог на щат, под чието наблюдение да се извършват процедурите. Поради липса на такъв, отделението затвори врати.

Болните написаха писмо до обществения посредник на Бургас Тодор Стамболиев с молба за съдействие за разрешаване на казуса. Той от своя страна потърси съдействие от страна на Община Бургас за справяне с проблема.

"Проблемът не е решен. Продължаваме да търсим специалист-хематолог", допълни д-р Миразчийски. С двамата назначени на по половин щатна бройка лекари общият им брой става 5, а броят на медицинските сестри е 14.

УМБАЛ Бургас отправя своята покана към всички специалисти по клинична хематология в страната за възможността, която предлага - оглавяване на отделението до провеждане на конкурс. Ръководството е готово да назначи веднага всеки лекар със специалност "Клинична хематология" на ръководната длъжност, да му предостави достойно възнаграждение и добри перспективи за развитие, както и възможност за общинско жилище, ако не е от Бургас.

От своя страна общественият посредник Тодор Стамболиев изпрати благодарствено писмо до кмета на Бургас Димитър Николов за оказаното съдействие за решаване на проблема. "Изключителна благодарност изказвам за бързата реакция на Кмета на  Община Бургас, г-н Димитър Николов, който буквално на следващия ден след като сигнализирах за случая проведе необходимите срещи и разговори, за да се намери изход от неблагоприятната ситуация", пише в писмото на Стамболиев.