Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави екипа на градината, който ще работи там. Снимки Община Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави екипа на градината, който ще работи там. Снимки Община Бургас

Градина "Морско конче" с четири групи и капацитет за 100 деца работи от днес в бургаския комплекс "Братя Миладинови". Градината е филиал на най-близко намиращата се до нея ДГ "Раковина". Сградата и оборудването в нея са факт благодарение на средства от бюджета на Община Бургас. 

"Районът е атрактивен, поетапно променя облика си, като в новопостроените кооперации се заселват все повече млади семейства с деца, за които да се осигури място в детската градина. "Морско конче" със своите 4 градински групи и капацитет от 100 деца значително ще облекчи недостига на свободни места в детските градини в централна градска част", сподели при откриването кметът на Бургас Димитър Николов. На церемонията присъстваха и ресорният зам.-кмет по образования в общината Йорданка Ананиева и Веселина Таралова - началник отдел "Образование" в Общината.

В централна градска част функционират още 7 детски градини, но въпреки това капацитетът им не е достатъчен да удовлетвори желанията на всички родители, живеещи в района, за прием на децата им в детска градина.

Новата общинска детска градина е на мястото на несъществуващата от 1994 година градина, която беше филиал на ДГ "Вълшебство" и бе затворена, поради сериозни конструктивни нарушения на сградата и липса на подходящи условия за отглеждане на децата.

Сградата е на 2 етажа и разполага с всички необходими налични ресурси и капацитет за осигуряване на отлични условия за отглеждане и възпитание на децата в района. Детската градина разполага с чисто нов просторен двор, оборудван с нови и красиви уреди за игра и прекарване на занимания на открито. Градината има осигурен достъп за хора в неравностойно положение.

На първия етаж са разположени помещенията за 1-ва и 2-ра градинска група - съблекалня, занималня с кът за хранене, спалня, санитарен възел, методичен кабинет, кухненски офис и здравен кабинет. На втория етаж са помещенията за 3-та и 4-та градинска група - съблекалня, санитарен възел, занималня с кът за хранене, спалня, кухненски офис, физкултурно-музикален салон и учителска стая.

Изграждането на детската градина в комплекса е част от усилията на Община Бургас в последните 15 години за цялостна модернизация и обновяване на образователната инфраструктура в града, кварталите и съставните селища.

Галерия