Кметът на Средец Иван Жабов (вляво) и Иво Антонов от Министерството на отбраната откриха Мемориала. Снимки Черноморие-бг

Кметът на Средец Иван Жабов (вляво) и Иво Антонов от Министерството на отбраната откриха Мемориала. Снимки Черноморие-бг

С тържествена церемония откриха Мемориал на военните поделения дислоцирани в град Средец за периода 1945 - 2002 година. Тържеството съвпадна и с честване на 70-та годишнина от създаването на 53-ти мотострелкови полк, който е функционирал от 1945 до 2002 година на територията на общината.

На тържеството присъстваха Иво Антонов - директор на дирекция "Социална политика и политики по военно-патриотичното възпитание" в Министерството на отбраната, зам.-областният управител на област Бургас Владимир Крумов, Виолета Илиева - началник на Регионално управление на образованието в Бургас, Иван Жабов - кмет на Община Средец, полковник Петър Кинделов - заместник-командир на Гвардейски полк в Националната гвардейска част, жители на Средец.

Паметната плоча бе открита от кмета на Общината Иван Жабов и от Иво Антонов - представител на Министерството на отбраната. С военни почести бяха поставени и венци пред Мемориала.

Заупокойна молитва отправиха Неврокопският митрополит Серафим, Агатополският епископ Иеротей - игумен на поморийския манастир "Св. Георги", архиерейският наместник отец Севастиян, представители на духовенството в Средец.

Училището в Средец получи знамето на гвардейския отряд

Галерия