"Откритие" празнува 20 години "Наполи" (двукратен лауреат на Откритие – за изпълнител и звтор на песен), Чинция Роса – Чикс, също двукратен победител, спечелила в една година Гран при за изпълнител и песен, Михай Траистариу, голяма румънска звезда и лицето на Беларус, певицата Ирина Дорофеева зарадваха публиката с брилянтните си изпълнения, по време на които бурни аплодисменти прекъсваха изпълненията на звездите.

В концертната програма участие взе и един от най-популярните изпълнители в Израел, Гева Алон, който пя и свири на китара и хармоника. Във втората вечер на фестивала бяха връчени и наградите на тазгодишното издание. За най-добър изпълнител беше избрано дуото от Беларус. Егиазар Фарашян и Юлия Шишко миналата година стигнаха до финалите на Евровизия, представяйки своята страна с групата "3+2". За песен на фестивала тази година беше избрана песента "Никой няма да те обича като мен" в изпълнение на македонската звезда Йоце Пановски, който подели и втората награда за изпълнител с мексиканеца Хорхе Пиар. 

Сред участниците се отличи и младият български изпълнител Рене Ранев, който спечели трета награда. Сред най-хубавите песни се наредиха и песените от Малайзия и Малта, които взеха съответно втора и трета награда. Директорът на "Откритие" Доно Цветков награди с почетен диплом на фестивала – кмета на Община Варна Кирил Йорданов и Общинския ъвет на Варна. В знак на признание за подкрепа н а фестивала през годините плакети получиха БГ Радио и БНР Радио Варна, телевизия Черно море, сайта Морето.нет, вестниците Народно дело и Черно море, Радио Браво. Специална награда Мис Туризъм спечели най-красивата участничка във фестивала Барбара Дубинова от Словакия.

 

 

Днес+