Откритият на "Свети Иван" реликварий е с мощи на Свети Йоан Предтеча

За първи път се прави такова мащабно и медийно отваряне на реликварий, открит у нас. Това е единствената по рода си мощехранителница намерена на място при археологически разкопки в района на юг от Емине до Босфора, което прави находката още по-ценна.

 

В продължение на векове реликвария (датиран е от IV век) е съхранявал частици от мощите на Свети Йоан Предтеча - костица от ръката му, зъб, костици от други части от тялото му. Публичното отваряне стана с благословията на Йоаникий и разрешението на министерството на културата.

Час преди 11.00 Археологическия музей в Стария Созопол бе обсаден от жители и гости на града, разбрали че вътре ще бъде отворена ценната находка. За отварянето дойдоха министърът на българите в чужбина Божидар Димитров (той е роден в Созопол и е основоположник на разкопките на остров "Свети Иван" преди 25 години б.а.), митрополит Йоаникий, депутатите Димитър Бойчев и Иван Вълков (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС), областният управител Константин Гребенаров (също роден в Созопол), кметът на Бургас Димитър Николов. Домакин на събитието бе кмета на града Панайот Рейзи.

"Откриването на реликвария е целенасочено, търсено. Знаехме, къде би могло да го намерим. Господ ни помогна", сподели проф. Казимир Попконстантинов - ръководител на разкопките на остров "Свети Иван". Той подчерта и неслучайното съвпадение - петима от участниците в екипа са със зодиакален знак "Дева". Съвпадение има и в деня и часа на намирането на реликвария. Той е открит на 28-ми юли в 13.30 часа под олтарната маса. На другия ден в същия час екипът намира и малка кутийка с надпис, на която се чете името на Свети Йоан Предтеча. Това дава основание на професор Попконстантинов да смята, че в реликвария са мощите на свецета, който е подготвил идването на Иисус Христос.

"45 години съм в занаята, но рядко се случва да се открие надпис. Това се смята за най-голямата археологическа находка. Това е като по учебник", призна Божидар Димитров. Той бил първият, на когото ръководителя на разкопките са обадил, да сподели за откритието.

"Дълбоко убеден съм, че има мощи в реликвария. Няма да бъде разочарование, ако се окаче че той е празен, защото преди векове е имало традиция мощите да се вадят. Но се остават значи с имената на светците, чиито мощи са били съхранявани там", каза проф. Попконстантинов преди да започне същинското отваряне на мощехранителницата. Преди това той направи кратък преглед на разкопките на острова, началото и свършеното от екипа през годините.

"Созопол може за се превърне в срещите на религиозния туризъм. Тук вече се съхранява частица от Светия кръст, мощи на Свети Андрей - разпространявал християнството по нашите земи. А сега и мощите на Свети Йоан Предтеча", каза Божидар Димитров. Той бе включен и в петчленната комисия, назрачена със заповед на Цоня Дражева - директор на Регионален бургаски музей, която отвори реликвария. "Това е национална културна ценност и след проучване от страна на комисията може да получи статут на национално богатство", каза Цоня Дражева. Тя е зам.-ръководител на разкопките на остров "Свети Иван".

Малко след това комисията пристъпи към отварянето на мощехранителницата. Реликварият е изработен от алабастър (минерал, разновидност на гипса, с млечнобял цвят б.а.). След внимателното отстраняване на земните пластове над кутията екипът пристъпи към отварянето на капака. Присъстващите се бяха скупчили един в друг. Кметове и депутати не спираха да снимат с мибилните си телефони момента на отварянето. Когато на дъното на кутията се показаха мощите, всички се прекръстиха и митрополита благослови. Костиците бяха извадени внимателно и преместени в стирилизиран съд. Предстои да им бъде направен антропологичен анализ. Желанието на намерилите находката и на Божидар Димитров е мощите да останат в Созопол. По думите на Йоаникий те могат да бъдат съхранявани в църквата "Свети Георги" в града.