Отличиха най-добрите математици на състезание в Бургас В него участваха  661 ученици от ІV до VIІІ клас от цяла България.  Бургаската ПМГ "Акад. Никола Обрешков" зае престижното второ място, непосредствено след софийската математическа гимназия.  В изключително тежка конкуренция училището придоби две втори места и две трети в отборното класиранe и едно първо и три трети места в индивидуалното състезание. Най-добре представилата се участничка от Бургас е Магдалена Георгиева, възпитаничка от 8 -ми клас на математическата гимназия.

С приветствено слово зам-кметът по образованието на община Бургас- Йорданка Ананиева  поздрави стотиците ученици, преподаватели и родители, събрали се в сградата на бургаската опера и стартира церемонията по награждаване на отличените. Математици от Бургас, Варна, Пловдив, Русе, София получиха своите грамоти от проф. Сава Гроздев, представител на БАН и един от най-известните математици в света. Десетки деца получиха призове и отнесоха вкъщи статуетки и награди, осигурени от община Бургас и Съюза на българските математици.

Бургаската гордост в 30-тото издание на зимните математически празници - Магдалена Георгиева получи максимален брой точки- 26 и се класира на първо място в групата за VIII клас. Магдалена разказа, че дължи успеха си на двумесечна изтощителна подготовка с училищната си преподавателка Юлия Харалампиева. Не пропусна да добави, обаче, че базовите знания ги има отдавна, а математическото си мислене го калява още от V клас, когато е започнала обучението си в ПМГ- Бургас. За Магдалена почивка няма да има дори след отличното й представяне на приключилото състезание. Почти веднага ще започне подготовката й за първия кръг на международното състезание по математика за ученици до 15 години AITMO, което тази година ще се проведе в Индонезия.

Организаторите от Съюза на математиците в България изненадаха и преподавателите, подготвили децата. Най-успешните от тях бяха отличени със специални грамоти. Искрени благодарности получиха и ръководството на бургаската природо-математическа гимназия, домакин на Зимните математически празници и община Бургас.

Зимните математически празници се провеждат за 30- ти път и са едни от най-престижните състезания за млади математици от цялата страна. Те се организират от Министерството на образованието, младежта и науката и Съюза на математиците в България. Надпреварата се провежда за втори път под патронажа на кмета на гр. Бургас, г-н Димитър Николов. Резултатите от тези състезания са ежегодна обективна оценка за нивото на подготовка на всяка една математическа гимназия. Национално 10-членно жури, съставено от видни специалисти, оценя работата на учениците.

Бургас е домакин на Зимните математически състезания, тъй като градът традиционно излъчва едни от най-добрите млади математици в България.  Възпитаниците на местната математическа гимназия редовно са отличавани в челните места на всички големи международни състезания и олимпиади. Така училището е заслужило неоспорим авторитет като едно от най-добрите в областта на точните науки.